Islamske temeU Fokusu

Sjedi! Promijeniti samo sebe možeš…

Vjera  je  živući sistem i prožima naše tijelo, osjećamo da možemo sve uraditi samo onda kada smo povezani sa Allahom dž.š.,  jer uistinu On zna ono što mi ne znamo. Motivacija nikada sama ne dolazi, pokreće se onda kada u sebi kažemo da idemo nešto da uradimo, osvrnemo se i analiziramo. Svaka temeljita analiza može da nas dovede do rješavanja problema ili da spriječi njegov nastanak.

Svjedoci smo da u ovom vremenu imamo toliko informacija o tome šta se sve zbiva oko nas. Mediji su nam na dohvat ruke, pa se tako često vežemo za razne informacije. Biti danas informisan jeste ključ opstanka, jer niko za tebe ne garantuje da će ti pomoći, ako nisi znao za neku informaciju. Dešava nam se da smo današnju komunikaciju, sveli samo na virtualnost. Bojažljivo sastavljamo rečenice, onda kada smo u blizini jedni drugih. Ostavimo po strani sve ove tehnološke prednosti i krenimo u avanturu čitanja knjige, osjetimo korice u našim rukama i proširimo vidike spoznaje.

Svaka komunikacija ima svoju prednost, jer povezuje osobe. Živa komunikacija jeste bolja, jer povezuje i naše emocije. Hoćemo nekada da promjenimo svijet, stanemo na trenutak i pokažemo sebi da nismo u stanju da obavimo namaz na vrijeme,  nismo u stanju da pospremimo vlastitu sobu ili da pometemo ispred ulaza. Islam nas uči da budemo precizni i da na vrijeme obavljamo postavljene zadatke.

Vjera  je  živući sistem i prožima naše tijelo, osjećamo da možemo sve uraditi samo onda kada smo povezani sa Allahom dž.š.,  jer uistinu On zna ono što mi ne znamo.

Motivacija nikada sama ne dolazi, pokreće se onda kada u sebi kažemo da idemo nešto da uradimo, osvrnemo se i analiziramo. Svaka temeljita analiza može da nas dovede do rješavanja problema ili da spriječi njegov nastanak.

Postaviti cilj ima smisao, ali postaviti vrijednost cilja, onda tek imamo ono za šta treba da se borimo. Važno je da u ovim vremenima, ostanemo pozitivni i da na razne načine pomognemo lokalnoj zajednici. Sada je svaki dom prilika da se porazgovara sa članovima porodice, donesu jako bitne odluke i postave pozitivni ciljevi.

Pravilno koristimo vrijeme, jer ćemo svi biti pitani gdje smo potrošili slobodne sate i minute Ne dozvolimo da nam prolaze dani, tako što ćemo puniti glave, prekomjernim informacijama, iščekivajući statistike i bojažljivo provoditi sate dragocjenog života.

I samo sebi na kraju recimo: SJEDI dobio si jedan! Ne! Već sjedi, iskoristi vrijeme da ne dobiješ jedan, (mislimo na ocjenu).

PROMJENA SEBE JESTE NAJBITNIJA. ZAPAMTI: Kada kreneš da se raspravljaš u negativnom kontekstu, razmisli samo jedno, jesam li jutros ustao na sabah namaz?

Piše: Zinaid  Granić

 

 

 

Povezani članci

Back to top button