Vijesti iz svijeta

Sirijci u teškoj situaciji nakon zemljotresa: Noći provode u automobilima, na ulici

Veliki broj stanovnika u okolini Halepa ostao je bez krova nad glavom, te se na razne načine snalaze kako bi izašli na kraj s vrlo niskim temperaturama. Noć provode u automobilima, prikolicama kamiona, pa čak i na ulici uz naloženu vatru

Usljed razornog zemljotresa, sa epicentrom u turskom Kahramanmarasu, u sjevernim dijelovima Sirije smrtno je stradalo više od 2.800 osoba, a povrijeđeno više od 5.000.

Veliki broj stanovnika u okolini Halepa ostao je bez krova nad glavom, te se na razne načine snalaze kako bi izašli na kraj s vrlo niskim temperaturama. Fotoreporter Anadolije objektivom zabilježio je Sirijce koji noć provode u automobilima, prikolicama kamiona, pa čak i na ulici uz naloženu vatru.

Napori potrage i spašavanja traju od 6. februara u Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Tartusu, koje su najviše pogođene zemljotresima. Mnoge zgrade su uništene ili oštećene u područjima pod kontrolom opozicije na sjeveru Sirije.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu. U Turkiye su dosad najmanje 12.873 osobe poginule, a 62.937 je povrijeđeno.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button