Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Simbol predanosti: Sarajevski Tabački mesdžid, mjesto gdje se stoljećima rađaju ideje

Simbol predanosti: Sarajevski Tabački mesdžid, mjesto gdje se stoljećima rađaju ideje

 Tabački mesdžid izgrađen je 1561. godine i simbol je obazrivosti zanatlija, tabaka, prema drugim članovima džemata, a i danas je jedna od najznačajnijih ibadethana u Sarajevu, kao i mjesta koja često posjećuje i omladina, piše Anadolu Agency (AA).

U pomenutom mesdžidu tokom mjeseca za muslimane, ramazana, organiziraju se različiti vjerski programi, a tokom cijele godine svakog četvrtka nakon jacija-namaza (noćne molitve) organiziraju se druženja i predavanja o islamu.

Orijentalist prof. dr. Amir Ljubović kaže kako se u pojedinim dokumentima mesdžid naziva i Tabačkom džamijom, te da je prvobitno nosio ime Mesdžid Osman-efendije, po imenu utemeljitelja, vakifa.

Ljubović kaže kako je tarih o gradnji tog mesdžida zabilježen u djelu ”Sejahatnama” putopisca Evlije Čelebije i da je danas jedini historijski izvor koji je sačuvan o utemeljenju džamije.

”Džamija je u više navrata gorjela, a najveći požar je bio onaj koji je izazvao Eugen Savojski prilikom osvajanja Sarajeva 1697. godine. Taj mesdžid je obnavljalo nekoliko imućnijih ljudi iz Sarajeva”, rekao je Ljubović, koji je naveo primjere Mehmed- age Burića i Salih-age Smajlagića.

Ljubović je rekao kako je Smajlagić nakon obnove mesdžida uvakufio i kahvanu na Baščaršiji čiji su prihodi bili namjenjeni rasvjeti u mesdžidu i za plaću mujezina. Dodao je kako se Tabački mesdžid nalazio na području Tabačke čaršije, gdje su radili tabaci (kožari), i oni su ga najviše koristili.

Podsjetio je, kada se govori o poslu tabaka, da je riječ o poslu koji ima specifičan miris.

”Oni su u svojoj odjeći, bez obzira na abdest, i dalje vonjali, imali taj miris. Izbjegavali su da idu u druge džamije”, rekao je Ljubović koji je dodao kako su se tabaci potom locirali u mesdžid, koji od tada nosi to ime.

Dodao je kako su tabaci dislocirani iz mesdžida u drugoj polovini 19. stoljeća, odnosno u periodu Topal Osman-paše. Paša je izmjestio tabake zbog toga što su zagađivali okolinu, a mesdžid je sačuvao ime, bez obzira na to što danas, i već dugo vremena, nema tabaka u tom kraju.

Hafiz Ammar Bašić, jedan od predavača u mesdžidu, kaže kako je taj objekat ”važan za historiju Bošnjaka na ovim prostorima, za grad Sarajevo i mnogobrojnu omladinu”.

Podsjetio je da je mesdžid izgrađen iz obazrivosti tabaka kako ne bi svojim mirisom ometali druge ljude u džamiji.

Bašić je rekao kako se već nekoliko stoljeća u mesdžidu odvijaju razne aktivnosti i da je to mjesto na kojem se ”rađaju nove ideje, nove generacije se druže i odgajaju”.

Podsjetio je na predavanja ”Halke hadisa”, koje se organizira svakog četvrtka u mesdžidu, te rekao kako je dosad organizirano više od 500 druženja.

”To je mjesto druženja muslimanske, bošnjačke omladine. Mnogobrojna prijateljstva su se tu sklopila, neki su sklopili čak i brak družeći se i upoznajući se u Tabačkom mesdžidu. Jednostavno, to je mjesto koje mnoga omladina koja je posvećena vjeri i koja ulazi u vjeru, voli da posjećuje”, rekao je Bašić.

 Rekao da je cilj da ”cirkuliše stalno nova energija, nove ideje, nova omladina” te dodao kako ”ulaze u mesdžid kako bi mijenjali sebe, a izlaze kako bi mijenjali društvo i zajednicu”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top