Enterijer

Sezonska izmjena garderobe: Gdje s ljetnom odjećom?

Pogled na otvoren ormar vrlo često rezultira hvatanjem za glavu. Sve nas muči uglavnom isti problem – premalo prostora za svu odjeću, što rezultira popriličnim haosom. Rijetki su oni sretnici koji, kada otvore ormar, znaju što im se gdje nalazi, a još su rjeđi oni kojima je zimska odjeća odijeljena od ljetne.

I sama pomisao da biste trebali konačno spremiti laganu odjeću u drugi, a kapute, sakoe, šalove i debele džempere u prvi plan tjera vas na očaj. Kako cijela priča ne bi završila samo na planiranju ili se pak sortiranje pretvorilo u posao od nekoliko dana, nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati vaš mali podvig.
U tome će nam pomoći Kristina Brkić, medicinska biokemičarka koja se prije nekoliko godina posvetila profesionalnoj organizaciji. Nadamo se da će vas njezine riječi kako organiziranje nije tajanstveni talent, nego vještina koja se može naučiti, dodatno motivirati da krenete u sezonsko pospremanje, ili, bolje rečeno čišćenje ormara.

SORTIRANJE

Izvadite gardarobu iz ormara ili barem onu za koju ste sigurni da je nećete nositi sljedećih tri do četiri mjeseca – savjetuje Kristina Brkić. Ovo je i savršena prilika da napravite veliku inspekciju i da vidite što više sigurno nećete nositi. Taj dio robe koji ne nosite već dvije godine, s obzirom na stanje u kojem se nalazi, možete donirati ili jednostavno – baciti u smeće. Provjerite trebate li neki komad odjeće odnijeti na hemijsko čišćenje, nemojte čekati ljeto da to učinite.

PRANJE

Uvijek očistite robu prije nego je spremite za duži vremenski period. To je dodatni napor na kraju sezone, ali će vam odjeća biti zahvalna nakon višemjesečnog stajanja u zatvorenom prostoru .Usto, opranu i složenu ljetnu garderobu nemojte stavljati na direktan udar svjetlosti te u prostor koji ima problema s vlagom.

ČIŠĆENJE

Sezonsko pospremanje ormara izvrsna je prilika da ih i očistimo. Prebrišite stoga ormare unutra i izvana vlažnom krpom. Ne stavljajte robu na police dok se ne posuše. Najtežu odjeću stavite na dno, a onda nju složite lakšu.

Zimsku odjeću koja je stajala na dnu ormara ili kutijama, naročito vunene stvari, osvježite parom iz pegle kako bi dobile onaj svjež, pahuljasti izgled.

SKLADIŠTENJE

Robu koju ćete nositi sljedeće sezone spremite u kutije ili posebne spremnike te odložite na više police u ormaru, podrum ,odnosno tavan, u kutije ili ladice ispod kreveta ili na ormar ili bilo koji drugi spremišni prostor.

Ukoliko imate dovoljno dubok ormar, kutije sa sezonskom robom možete smjestiti na police nazad. Time ćete si osigurati da roba koja stoji u prednjem dijelu lijepo stoji i ne pada okolo. Ne moramo nužno mijenjati izgled svoga ormara prema sezoni. Bitnije je u njemu napraviti reda i da je sve pregledno, ali onako kako vama odgovara.

I ne zaboravite zaštiti odjeću od insekata – najbolje su lavanda i cedrovina. Izbjegavajte kuglice od naftalina. Osim što su teškog mirisa koji će i odjeća poprimiti, naftalin ispušta pesticide koji su štetni kada ih udišete.

https://living.vecernji.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button