Enterijer

Šest savjeta za kreativno rješavanje skladišnih prostora u malom stanu

Život u malom stanu ne mora biti tako skučen kao što se čini na prvi pogled. Dovoljno je "samo" pravilno riješiti skladišne prostore. No, ovdje će biti potrebna prilična doza kreativnosti, jer u malom stanu svaki milimetar je bitan. Bit ćete nagrađeni prozračnim interijerom, u kojem svaka stvar ima svoje mjesto.

Postavite krevet uz strop

 Ne morate imati stropove od tri metra da biste postavili krevet “na kat”. U ovom luksuzu možete uživati ​​čak i u standardnim stanovima. Iako ispod kreveta nećete imati prostor u kojem se možete udobno uspraviti, dobit ćete dovoljno mjesta za odlaganje stvari. Obično biste iznad kreveta postavili najviše nekoliko polica, a ostatak relativno velike površine ostavili neiskorišten. No, ako krevet postavite više (npr. dovoljna je visina od oko jednog metra kako biste imali dovoljno prostora iznad kreveta i ne biste se osjećali skučeno), dobit ćete puno prostora. Kako ćete ga iskoristiti,to ovisi o vama. Primjerice, ovdje će vrlo dobro izgledati knjižnica, praktično rješenje su i razne police u koje možete smjestiti kutije za pohranu, ili pak komode i ormarići s ladicama. Ostane li vam mjesta za klasične stepenice koje vode do kreveta, ne zaboravite i njih iskoristiti za odlaganje stvari – bilo u obliku otvorenih polica ili zatvorenih ladica i kutija.

Iskoristite cijelu visinu prostorije

Naravno, podignuti krevet nije jedini način da se iskoristi cijela visina sobe. Od ostalih mogućnosti nude se, na primjer, ugradbeni ili samostojeći ormari koji sežu do stropa. Međutim, ne zaboravite na pravilnu organizaciju stvari. Na više police bit će bolje smjestiti sezonsku odjeću ili druge stvari i sitnice koje vam ne trebaju tako često. Kako biste im lakše pristupili, ormar može sadržavati i praktičnu stepenicu na izvlačenje s prostorom za pohranu. Ladice su općenito vrlo dobar način za bolje organiziranje odjeće u ormaru, stoga se ne bojte uključiti ih u sustav vaših ormara.

Povišeni pod ili, naprotiv, spušteni strop?

Drugi način da se iskoristi inače neiskorištena visina prostorije su spušteni stropovi za pohranu ili naprotiv podiji stvoreni podizanjem poda. Spušteni stropovi za odlaganje posebno su prikladni tamo gdje su stropovi nešto viši od uobičajenih. Potrebno je da se u sobama ne osjećate previše skučeno. U običnom stanu možete ih smjestiti u “nestambeni” prostor, odnosno u predsoblje ili ostavu. U stambenom prostoru sa standardnom visinom stropa također možete u manjoj mjeri koristiti podna spremišta. Zanimljivo rješenje može biti platforma za odlaganje s ladicama na izvlačenje, smještena ispod radnog kuta, ili ispod zone za opuštanje sa sofom i stolićem za kavu. Ne samo da ćete dobiti još jedno mjesto za svoje stvari, već ćete i odabrani dio pametno odvojiti od ostatka sobe. Naravno, podij mora biti postavljen na takav način da možete udobno doći do pohranjenih stvari.

Maksimalno iskoristite kutove i niše

Kao što koristite cijelu visinu prostorije, prilikom organizacije ne biste smjeli zaboraviti ni na njezine kutove. Gotovo posvuda možemo pronaći svakakve niše i druga, inače “slijepa” mjesta. Posebno poglavlje dalje čine kutovi prostorija, koji često ostaju potpuno neiskorišteni. Pritom je u većinu njih moguće smjestiti barem malu komodu ili policu. Kutne ormare i komode danas možete pronaći bez problema, tako da ih nema potrebe izrađivati ​​po narudžbi. Prazan kut ili nišu možete onda jednostavno iskoristiti za postavljanje blagovaonskog ili radnog stola, ili za namještanje kutka za čitanje s udobnom foteljom, podnom lampom i pomoćnim stolićem.

U kuhinjskom kutu dajte prednost kutnim ormarima i ladicama

Kutni ormarići savršeni su ne samo za dnevni boravak, već i za kuhinju. Njihovom upotrebom štedite prostor, a osim toga lako dolazite do inače teško dostupnih dijelova kuhinjske linije. Idealni su onda u kombinaciji sa sustavima na izvlačenje, koji također olakšavaju orijentaciju u pohranjenim stvarima i poboljšavaju njihovu dostupnost. Čak se i u kuhinjskom kutu isplati iskoristiti cijelu visinu prostorije i postaviti ormariće do stropa. Kako rezultat ne bi izgledao pretežak, možete kombinirati pune ormare s otvorenim policama. Ako ih ne želite ostaviti potpuno otvorene zbog prašine i druge prljavštine, slobodno ih sakrijte iza staklenih vrata. U oba slučaja kuhinja će djelovati mnogo prozračnije. Osim toga, ne zaboravite koristiti razne police i sustave za vješanje. Oni će vam pomoći da radna ploča ostane prazna, a sve što vam je potrebno uvijek ćete imati pri ruci.

Koristite kutije za pohranu i druge organizatore

Budući da u malom stanu nikad dosta prostora za odlaganje i svaki centimetar prostora je važan, potrebno je što bolje posložiti stvari koje se nalaze u ormarima, komodama i policama. U tome će vam pomoći kutije i organizatori. Oni se mogu staviti ne samo u ladice i na police, već u nekim slučajevima čak i objesiti na vrata. Vakuumirana pakiranja mogu biti korisna i za spremanje sezonske odjeće ili manje korištene posteljine, iz njih jednostavno usisavačem uklonite zrak i smanjite im volumen do te mjere, da će im trebati puno manje prostora za skladištenje nego inače. Osim toga, vakuumirana pakiranja štite odjeću od prašine, vlage i moljaca, te drugih nametnika.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button