Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš
Ovih šest grešaka, koje često pravimo, utiču na kvalitet krastavaca, kao i na prinos.
Cvjetovi i vriježe krastavca su opušteni, žute boje, čini se da biljka umire? Razlog ne moraju biti bolesti ili štetnici, nego postupanje povrćara. Ovo je šest grešaka koje se najčešće prave i koje utiču na prinos krastavca.
Zakašnjela sadnja na otvorenom
Sadite li krastavac iz presadnica, potrebno ga je iznijeti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih tvari. Što je rasada mlađa, bolje će se prilagoditi klimatskim uslovima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrćari presadnice sade već u drugoj sedmici, nakon pojave mladih biljaka.
Pregusta sadnja
Izbjegavajte sadnju presadnica previše blizu, jer biljka mora “disati”. Ako su biljke previše blizu jedna drugoj, krastavci će biti manji i izloženiji gljivičnim oboljenjima. Optimalni razmak između biljaka bi trebao biti najmanje 20 cm, a između redova – metar i više. U staklenicima i plastenicima ovaj razmak može biti i veći, kako bi krastavci dobili više sunčeve svjetlosti, pa tako i bolje rasli.
Nepravilna rotacija usjeva
Uzgajate li krastavce nekoliko godina na istom prostoru, s vremenom će doći do smanjenog prinosa, a biljke će biti podložnije bolestima. Isto vrijedi i ako biljke posijete ili posadite poslije tikvi, dinja ili bundeva. Zbog toga je važno voditi računa o rotaciji usjeva. Krastavci će odlično uspjeti na zemljištu na kojem je prije njih bio rani kupus ili karfiol. Kao predusjev mu odgovaraju i krompir, grašak, repa, paradajz, a na isto mjesto ga sadite svake četvrte godine.
Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja
Ako krastavci nisu pričvršćeni i usjevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Rezidba je važna, jer se regulira plodnost, kojom se kontrolira veliki broj plodova, kako bi se dobila što bolja kvaliteta. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini 7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti.
Nepravilno zalijevanje krastavaca
Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebali trpjeti sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvjetanja biljke, oslonite se na kišu, a poslije toga zalijevajte oko korijena. Ne bi trebalo koristiti jako hladnu vodu, jer i to utiče na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke.
Uzgoj krastavaca na jakom suncu
Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svjetlom mogu dobiti opekline na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polusjeni. Ako je teško pronaći takvo mjesto, sadite ih uz biljke koje će im osigurati sjenku. Primjerice, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju štititi krastavce od jakog sunca.