Moj vrt

Septembar u prirodi i u našim domaćinstvima

Kao što nam je poznato u ovom periodu godine dani bivaju sve kraći, sa manje sunca i toplote, a povećane su padavine. Biljke se postepeno pripremaju za zimsko mirovanje. Adekvatnim aktivnostima treba prilagoditi biljku za završetak vegetacije i izvršiti sve potrebne mjere.

Te aktivnosti i mjere se mogu najčešće sastojati od: smanjenja navodnjavanja, smanjenja primjena đubriva koje stimulišu rast biljaka (pustiti ih postepeno da sazrijevaju) i drugo.

Kod biljaka imamo više stadija zrelosti, a najpoznatije su: fiziološke i tehnološke. Zavisno od stadija zrelosti i od vrste biljke, neke se mogu konzumirati samo u fiziloškom stadiju, neke samo u tehnološkom, a neke u oba stadija.

Konzumacija biljaka u ishrani koristi se u određenim stadijima zrelosti, zavisno od sortne karakteristike biljaka, što smo već spomenuli.

Ako želimo da nam biljke što duže stoje u skladištima (zimski period), moramo ih ubrati u stadiju kad su zrele (tehnološka zrelost).

Općenito imamo dva mirovanja biljaka: zimsko i prinudno mirovanje.

Zimsko mirovanje podrazumijeva odmaranje biljaka u periodu nakon branja plodova i opadanja lišća s voćaka. Traje od 30 do 45 dana, zavisno od biljke.

Nakon zimskog nastaje prinudno mirovanje koje ne dozvoljava biljci da se razvija (klimatski uslovi).

Ako govorimo o vrtu i našoj želji da promjenimo trenutni izgled istog, onda je septembar idealan period za presađivanje i sadnju zimzelenih biljaka koje cvjetaju tokom proljeća i ljeta. Iako se sadnja može obaviti u proljeće, jesenja je zasigurno bolja, jer je zemljište toplije i biljke se lakše primaju.

Tokom septembra orežite živu ogradu i ruže, a krajem mjeseca možete početi sadnju lukovica. Isto tako jednogodišnje baštensko cvijeće krajem mjeseca treba ukloniti iz vrta i zamjeniti ga trajnicama koje se sade u ovo vrijeme (hrizantemi npr.).

Septembar je također pogodan za sadnju drveća i grmlja. Oni koji su u prilici u ovom mjesecu mogu sakupljati sljedeće ljekovito bolje koje mogu koristiti tokom predstojeće jeseni i zime: hrastov lišaj, divizmu, šipurak, lincuru, nanu, neven, bijeli šljez, trava za srce i dr.

U mjesecu septembru počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze, te se vrši neophodno oranje zemljišta predviđeno za proljetnu sjetvu. Beru se rani hibridi kukuruza, suncokret i soja. Vadi se krompir. U skladištima se kontroliše ranije spremljeni rod pšenice, ali i drugih usjeva.

U osnovi je septembar mjesec različitih aktivnosti u domaćinstivima, ali i mjesec u kojem kod biljaka dolazi do značajnog preokreta, te postepenog prirodnog prelaza u neki novi, mirniji stadij.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Povezani članci

Back to top button