Moj vrt

Saznajte za koje sve tegobe trebate koristiti neven

Poznate su dvije vrste nevena, jedna kultivisana s dvostrukim cvjetovima i druga divlja koja uspijeva u istoj klimatskoj zoni kao i vinova loza. Obje vrste imaju vrlo sličan izgled i potpuno ista ljekovita svojstva.

Kultivisana vrsta nevena je mnogo bogatija laticama (u narodu se obično kaže da su to duple latice). Neven su mnogi dugo vremena mješali sa maslačkom, zbog sličnog izgleda. Ali su ga ipak koristili još u srednjem vijeku protiv oboljenja jetre, crevnih bolesti, uboda insekata… Italijanski lekar Mattioli u 16. vijeku koristio je neven kao prirodni lijek za konjunktivitis i druge upale oka.- prenosimo sa portala poljoprivrednisavetnik.com

Danas znamo da je neven biljka koja djeluje stimulativno i umiruje grčeve (koristan je zato protiv astme, kašlja, lupanja srca, nesanice i tjeskobe). Dokazano je da djeluje povoljno na rad jetre i lučenje žuči (zanimljivo je da su to utvrdile već i pristalice “medicine znakova” i to samo zbog žute boje njegovih cvetova).

Ljekovita svojstva nevena su se isticala po tome da pročišćava krv, podstiče mokrenje, varenje i znojenje (važno kod infektivnih bolesti). Hvalili su i njegovo delovanje u spoljašnjoj upotrebi.

Danas je i naučno potvrdjeno da neven liječi rane, opekotine, ozebline, ekceme, čireve, prišteve, kurje oči, bradavice i akne. Neven je sada i nezamjenljiva biljka u kozmetičkoj industriji, jer je odlična za njegu kože. Poznato je i njegovo djelovanje protiv upornih povraćanja i protiv očnih bolesti.

Naročito se ističu i njegova “ženska” svojstva. Djevojkama u pubertetu i ženama prije klimaksa neven će odlično doći kao prirodno sredstvo za regulisanje menstrualnog ciklusa. Ukoliko dodje do poremećaja ciklusa, neven će takodje pomoći da se sto brže reguliše ciklus. Isto tako utiče ne smanjenjenje prekomjernog krvarenja i slično.

Cvjetove i listove nevena brati ujutro, prije nego se otvore njegovi lijepi narandžasti cvjetovi. Upotrebljava se svježe ili osušeno u hladu. Neven se uzgaja u vrtu, lijep je za oko i zalog je dobrog zdravlja. Ako sjeme posijete u proljeće, imaćete njegove cvjetove gotovo cijele godine.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button