Vi ste ovdje
Home > Uncategorized > Savjeti za sigurniju online kupovinu

Savjeti za sigurniju online kupovinu

U današnje vrijeme vladavine Interneta sve veći broj ljudi počelo je kupovati putem online web shopova. Zašto? Pa odgovor je vrlo jednostavan: brže je, jednostavnije i učinkovitije.

Kod online shoppinga ne gnjave vas dosadne prodavačice, kupnju možete obavljati iz topline vlastita doma u bilo koje doba dana ili noći, možete u miru pregledati proizvod, usput pročitati i recenzije i razne o njemu, odgoditi odluku o kupnji, itd.

Mnogo je prednosti u odnosu na uobičajeni način kupnje, a ako biste i sami voljeli kupovati online no bojite se prevara, ne brinite. Današnji sistemi sigurnosti kad je u pitanju online kupnja uistinu su pouzdani, no ipak uvijek valja biti na oprezu. Stoga s vama dijelimo neke vrlo korisne savjete kako da svoj shopping putem Interneta obavite na što sigurniji način.

online kupovina1

Kupujte samo na provjerenim stranicama

Većina slučajeva povezanih s krađom identiteta događa se kad je riječ o online kupnji putem sumnjivih web stranica ili društvenih mreža. Stoga prije nego se odlučite na kupnju dobro provjerite web stranice te potražite mišljenja i recenzije drugih korisnika. Kad je riječ o online shoppingu, kupujte samo od provjerenih i pouzdanih web trgovina.

Provjerite ima li web stranica SSL enkripciju

SSL skraćenica je od eng. složenice Secure Sockets Layer, ili slobodno prevedeno sigurnosni sloj. SSL omogućava sigurnu komunikaciju preko interneta za razne aplikacije. Laički rečeno, SSL je alat koji vam omogućuje privatnost, odnosno štiti podatke koje ćete unijeti kod online kupovine. Ako web stranica na početku svoje adrese ima oznaku HTTPS umjesto uobičajene HTTP oznake, to je znak da ima SSL enkripciju. Tu će se također nalaziti i oznaka lokota, u adresnoj traci ili na traci stanja (ovisno o pregledniku kojeg koristite).

online kupovina2

Budite diskretni

Podrazumijeva se da će web stranica na kojoj kupujete od vas zatražiti unos određenih ličnih podataka koji su potrebni za uspješnu provedbu transakcije, poput imena, prezimena, adrese, broja telefona i kreditne kartice (ovisno o načinu plaćanja koji ste odabrali). Nikad nemojte davati druge podatke, koji su beskorisni kod transakcije jer bi to moglo značiti da netko pokušava ukrasti vaš identitet.

Zaštitite svoj računar

Prije nego se spojite na Internet budite sigurni da vaše računar ima učinkovit antivirusni program koji će vas zaštititi od virusa i drugih zlonamjernih programa.

Nakon kupovine provjerite stanje svog računa

Nakon svake online transakcije provjerite stanje svog bankovnog računa koji ste koristili kako bi bili sigurni da vam je skinut samo onaj iznos kojeg ste uistinu potrošili. Ako primijetite bilo kakve sumnjive transakcije na svom računu, odmah se javite izdavatelju kartice.

Dakle, sve dok budete slijedili gore navedene savjete za sigurnost tokom online kupovine, možete biti sigurni da nećete biti žrtva prijevare ili krađe identiteta. U većini takvih slučajeva žrtve su osobe koje ne paze na takve stvari te kupuju na sumnjivim i neprovjerenim web stranicama.

Izvor: www.lifehack.org

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com