Liderstvo i menadžment

Savjeti za podizanje samopouzdanja: Razvijaj naviku da bilježiš ideje

Slično ranijoj ideji pogrešnog časopisa (bilježenje ideja), ideja o ovom časopisu zamišljena je kao mjesto gdje zapisujete sve vaše ideje, bez obzira koliko se lude one činile. Kad god vam se javi neka zanimljiva ideja, zapišite je. Na taj način će te izbaciti ideju iz glave, tako da je možete pogledati, analizirati i dalje razvijati, ili barem očistiti vaše misli za nove ideje. Ideja časopisa također pomaže da zadržimo naše samopouzdanje visokim zbog dokaza da imamo puno dobrih ideja i mnogo potencijala da ostvarimo nešto čudesno.

Tokom 2013. godine, pohađao sam kurs kreativnosti na kojem sam naučio koncept ideje časopisa. Počeo sam da održavam jedan i svaki put kad bi mi se javila dobra ideja, zabilježio bi je u taj časopis. S vremenom se časopis povećavao, a neke ideju su bile takve da na njima još nisam mogao raditi, dok su druge bile takve da se na njima odmah moglo početi raditi. Nastavio sam s ovom praksom sve do 2014. godine, kada se javila ideja za ovu knjigu koja je proizišla iz ideje časopisa. U početku sam krenuo sa pisanjem knjige o samopomoći a onda je ideja prerasla u ideju o knjizi koja bi se fokusirala na samopouzdanje.

Ova knjiga je u cjelosti rezultat ideje tog časopisa i to je dovoljan dokaz uticaja održavanja takvog časopisa.

Ovi savijeti nam mogu pomoći da održimo naše samopouzdanje visokim, imajući na umu načela spomenuta u ranijim poglavljima. Uzmite vremena da razmislite i razumijete svaki od principa i savjeta, a zatim ih pokušajte implementirati. Ako Bog da, osjetit ćete razliku u produktivnosti u vašem životu.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button