Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Ne lomi tuđa srca!

Ne lomi tuđa srca, jer ih je teško ponovo vratiti u prvobitno stanje!

Lomljenje srca može biti raznoliko. Srce siromaha lomi se ohološću pred njim, prenaglašavanjem blagodati koje su nam date i pretjeranim gizdanjem. Učenima srce lomimo nepristojnim ponašanjem prema njima i nepriznavanjem njihove zasluge. Običnom svijetu srce lomimo nipodaštavajući ga i poigravajući se njime. Djeci lomimo srce sputavajući je i grubo se ophodeći prema njoj. Ne lomi ničije srce, već zacjeljuj srca svojom dobrotom, svojom osjećajnošću, ljepotom ophođenja i plemenitošću. Na taj način nastanit ćeš se u njihovim srcima i zadobiti njihovu ljubav, poštovanje i divljenje.

TVOJ UGLED
Tvoj ugled neodvojiv je od tebe, pa ga brani i čuvaj. Nakon vjerovanja u Allaha, dž.š., tvoj ugled treba ti biti najdragocjeniji. Dobro pazi da ga ne okaljaš. Kloni se sumnjivih mjesta i lošeg društva. Izbjegavaj prezrena djela koja te ponižavaju. Svoj ugled zaštiti svim svojim mogućnostima. Nemoj olahko dopustiti da ti se kalja tvoj ugled i dostojanstvo. Zatvori sve puteve koji bi mogli dovesti do toga da se o tebi misli loše. Tako će ti obraz biti čist kao suza.

RUŽNA RIJEČ
Umjesto ružne neka bude lijepa riječ. Ako ti neko rekne nešto loše ili pošalje uvrijedljivu poruku, uzvrati lijepo riječju i porukom, jer Uzvišeni veli: „Kada im se neznalice obrate, oni reknu: ‘Mir (Selam).’“ Ako te neko grdi, ti njega pohvali, ako te izvrgne ruglu, čini dovu za njega. Rezultati će biti uskoro vidljivi. Pokajat će se i ispričat će se ili će se barem proći zla, a ti ćeš na kraju, izaći kao pobjednik. Za lijepe riječi i postupke zaslužuješ sve čestitke!

LJUTNJA
Kad se naljutiš, šuti i ne progovaraj ni jedne! Ljutnja čovjeku onemogućava da ispravno posmatra stvari. U ljutnji ponekad izgovoriš nešto neodgovorno. Stoga, u takvim trenucima odšuti, strpi se i pričekaj da se taj tamni oblak raziđe. Ako budeš govorio dok si ljut, kajat ćeš se kad ne budeš ljut. Ne donosi odluke u srdžbi. Najviše svađa, proklinjanja, potvora i razvoda događa se u ljutnji.
JEDNOSTAVNOST
Živi jednostavno i izbjegavaj izvještačenost i usiljenost. Budi jednostavan i blizak ljudskim srcima, uklanjaj psihološke barijere i umišljene predodžbe o sebi. Budi poput ostalih ljudi, nemoj sebe veličati, dopusti ljudima da te sami poštuju i cijene. Odjevaj se odmjereno, nemoj se izražavati komplicirano i veleumno. U društvu se ne izdvajaj iznad drugih. Skini varljivi oreol oholosti i umišljenosti.

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button