Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Šarović: Ove godine iz BiH u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je to rezultat pregovora, budući da je prvobitno bio planiran aranžman od 30.000 tona.

Šarović: Ove godine iz BiH u Tursku izvoz minimalno 85.000 tona brašna

Nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima mlinske industrije u BiH, Šarović je naglasio da će ovaj izvoz na tursko tržište pomoći da, kako je naveo, poklekli domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete, te održi i poveća broj radnika.

– Izvoz je u prošloj godini povećan za 50 posto u odnosu na 2016. i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali BiH više od 70 miliona KM -precizirao je Šarović.

Ministar je ukazao na potrebu da se ne ugrozi ovaj izvoz iz BiH u Tursku.

– Ovaj posao bi trebalo održati, poštovati pravilo porijekla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dese problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju – kategoričan je Šarović.

U BiH je, dodao je, potrebno povećati domaću proizvodnju pšenice.

Saša Urošević, iz banjalučkog mlina “Žitoprodukt”, novinarima je rekao kako je velikim izvoznicima važno da se nastavi s izvozom u Tursku te da je ministarstvo pomoglo da se poveća izvozna kvota.

Potvrdio je i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajućeg kvaliteta, jer su, kaže, više usmjereni na prinos, nego na kvalitet pšenice.

Urošević je dodao da su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega je 98 posto u Tursku.

Milinari nisu isključili mogućnost da u narednih petnaestak dana dođe do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH u rasponu od pet do 10 posto.

Fena

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com