Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Sarajevski derbi je domaći proizvod – Bayern, Barcelona, Real, Manchester nisu, niti će ikada biti

Sarajevski derbi je domaći proizvod – Bayern, Barcelona, Real, Manchester nisu, niti će ikada biti

Pred nama je još jedan „Sarajevski derbi“, najveća utakmica bosanskohercegovačkog fudbala. Grad Sarajevo, ali i veliki ostatak naše domovine biće podijeljen na plavu i bordo boju. Sarajevo i Željezničar boriće se da svojim navijačima donesu titulu „gazde grada“ Sarajeva za naredni period, a šta ima ljepše od pobjede nad najvećim rivalom o kojoj će se pričati sve do sljedeće utakmice?

Gledajmo i podržimo domaći fudbal

Svjesni da je situacija u bosanskohercegovačkom fudbalu veoma loša budimo oni koji će podržati domaće, na način da odvojimo dva sata svoga vremena i pogledamo „Sarajevski derbi“. Ako možemo odvojiti svoje dragocjeno vrijeme za utakmice modernog fudbala u kojem se stotine miliona daju za jednog fudbalera od krvi i mesa, zašto ne podržati one koji su egzistirali i očuvali instituciju derbija i uprkos krvavom ratu? Budimo mi pokretačka snaga nečega boljeg, jer sve fantastične promjene koje su se desile u regionu, a odnose se na uspon kvaliteta fudbala nisu došle preko noći, već uz mukotrpan rad pun odricanja. Sigurno bez podrške navijača i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti nije moguće napraviti prvi korak ka oživljenju i jačanju institucije „Sarajevskog derbija“, zato neka nam bude jedan od zadataka da promovišemo utakmice kakva nas očekuje u subotu. Pomoći možemo na razne načine, a svakako najbolja moguća pomoć je odlazak na stadion, čime šaljemo poruku javnosti da uprkos svemu domaći proizvod opstaje, te da je njegova budućnost ipak blistava.

Veliki broj atraktivnih utakmica

Željezničar i Sarajevo znali su nam ponuditit itekako sadržajne susrete od kojih svakako treba izdvojiti one sa velikim brojem pogodaka:

  • 1963. na Grbavici Sarajevo je bilo bolje rezultatom 2:3
  • 1973. na Koševu Željezničar je slavio rezultatom 2:4
  • 1984. na Grbavici bilo je 5:2 za plavo-bijele
  • 2001. na Koševu rezultat je bio 2:2
  • 2012. na Koševu je bilo također 2:2

Što se tiče kup takmičenja koja su odigrala ova dva tima treba sljedeće izdvojiti:

  • 2001. Željezničar je slavio 2:3 na stadionu Koševo
  • 2006. Istim rezultatom na istom stadionu slavilo je Sarajevo
  • 2008. Slavilo je Sarajevo 4:2

Jedina Super kup utakmica između gradskih rivala završena je ubjedljivom pobjedom Željezničara rezultatom 4:0, 25.11.1998.

Nadamo se da će i ovaj derbi biti završen sa nekim od ovih rezultata.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com