Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Sarajevski časopis „Pravda“ pisao je o uspjesima muslimanskog fudbalskog kluba Đerzelez Sarajevo

Sarajevski časopis „Pravda“ pisao je o uspjesima muslimanskog fudbalskog kluba Đerzelez Sarajevo

Piše: Admir Lisica

Osim što nam stari časopisi omogućavaju da putem njih saznamo kako se odvijao politički i kulturni život u prošlosti, oni nam često govore i o djelovanju određenih sportskih kolektiva. Časopis „Pravda“ koji je izlazio u Sarajevu bio je glasilo Jugoslovenske muslimanske organizacije čij je vođa bio Mehmed Spaho. Ovaj časopis u velikoj mjeri je govorio o političkim aktivnostima tadašnjih bošnjačkih političara, te općenito o stanju u državi Jugoslaviji. „Pravda“ kao bošnjački časopis posvećivao je svoju pažnju pitanjima koja se tiču upravo ovog naroda, bez obzira da li se radi o svakodnevnici, politici, kulturi ili sportu – „Pravda“ je nastojala da svojim čitaocima svakog petka ponudi značajne informacije.

Ono što je veoma značajno istaći je da „Pravda“ u jednom od brojeva objavljenih u toku 1937. godine detaljno piše o fudbalskom klubu Đerzelez Sarajevo, koji je upravo u toku te godine doživio niz uspjeha. Osim infrastrukturalnog unapređenja putem izgradnje „Đerzelezovog“ planinskog doma na Romaniji, tadašnja ekipa je putem zakupa igrališta na Skenderiji riješila i pitanje gdje će ova ekipa igrati svoje utakmice u narednom periodu. Jedan od najzaslužnijih za početne uspjehe u tadašnjoj ligi bio je Nedžad Sulejmanpašić koji je bio predsjednik, ali i trener fudbalskog kluba Đerzelez.

Sarajevski časopis “Pravda” o Đerzelezu

Zbog njegovih značajnih doprinosa ekipi, igrači i ostatak uprave smatrali su da će u narednom periodu najveći uspjeh kluba biti da zadrže Sulejmanpašića na pozicijama koje trenutno obavlja. Interesantno je da su ovaj tada prvi muslimanski tj. bošnjački klub pomagali mnogobrojni simpatizeri. Naime, prema pisanju „Pravde“ Đerzelez Sarajevo je tokom 1937. godine imao oko 2.000 registrovanih članova što je čak i za danas veoma respektabilan broj.

Zanimljivo je također da je „Pravda“ aktivno pratila aktivnosti ovog kluba što nam potvrđuju i izvještaji o odigranim utakmicama Đerzeleza u nekoliko brojeva sarajevskog časopisa „Pravda“. Sudbina ekipe Đerzeleza zavisala je od trenutne političke situacije. Tako je ovaj klub nekoliko puta gašen, pa ponovo pokretan, da bi  početkom ovog stoljeća nakon nekoliko pokušaja jačanja ovog kluba prestao sa zvaničnim postojanjem.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top