Književni kutakU Fokusu

Sarajevska promocija knjige priča iz ratnog djetinjstva “Telegrami za Angela Palmerasa”

Sarajevsku promociju knjige priča iz ratnog djetinjstva “Telegrami za Angela Palmerasa” organizuje AKOS u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo.

Posebnost ove promocije jeste u tome što će o knjizi govoriti haški svjedok u slučaju “Prlić i ostali”, dr. Fahrudin Rzvanbegović, koji je i lično sudionik događaja koji se u knjizi spominju. Zatim, s nama će biti i dr. Sanjin Kodrić, književni historičar i teoretičar, a imat ćemo priliku čuti i profesora bosanskog jezika i književnosti, kolegu Hadžema Hajdarevića, koji će se publici obratiti kao književnik, prepoznatljivi baštinik naše književne produkcije.

Promocijom moderira i dijelove iz knjige interpretira Meadin Mrndžić.

Dobro nam došli.

Facebook event.

OPIS KNJIGE
Knjiga priča iz ratnog djetinjstva Telegrami za Angela Palmerasa, nastaje tako što se autor (na početku prošlog rata u BiH desetogodišnji dječak iz Stoca, danas odrastao čovjek) koji sedamnaest godina nakon rata iznova uspostavlja kontakt s umproforcem španskog Ifora (koji je u ratu boravio u BiH kao akter u mirovnoj misiji) odlučuje zapisati svoja ratna sjećanja koja sadrže opis stradanja u logorima za civile te u koncentracionim logorima za vojno sposobne muškarce, i još mnogo toga iz vremena proteklog rata u BiH, Mostaru i okolini, u periodu između 1992. i 1995. godine. Dokumentarna proza ispričana kroz poetiku svjedočenja, ratna hronika jedne porodice, lično svjedočenje kojem su svjedoci i vinovnici na hiljade drugih porodica, to su opća obilježja ove knjige.
Umproforac Angel Palmeras je pomagao stradalnicima kojima je u ratu ostavio pismo s njegovom kućnom adresom u Španiji. Tadašnja ratna djeca čuvaju pismo i ratne fotografije sve do današnjih dana kada uspijevaju uspostaviti kontakt s Angelom koji im priča o svojim sjećanjima na rat. Cijela ova priča je unkoporirana u djelo „Telegrami za Angela Palmerasa“ (Priče iz ratnog djetinjstva) koja se pojavila u izdavaštvu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, tik pred najavljenu presudu Haškoj šestorci za zločine Hrvatske i tzv. Herceg-Bosne u proteklom ratu u BiH.
Sve u knjizi je autentično, uključujući i lično ime i prezime iz naslova, te naslovnu fotografiju na knjizi.
Knjiga je ujedno pisana na bosanskom i engleskom jeziku.

IZDAVAČ
Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava

KRATKA BIOGRAFIJA AUTORA
Jasmin Hodžić je rođen u Stocu, 9. marta 1984. godine. Uslijed ratnog vihora, osnovnu školu završio je u na pet različitih mjesta, u pet škola. Nakon završenog prvog razreda u Stocu, školovanje nastavlja u Jablanici, Blagaju, Gnojnicama i Bijelom Polju kod Mostara. U Mostaru završava srednju Elektrotehničku školu. Nakon završenog Fakulteta humanističkih nauka na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru postaje profesor bosanskog jezika i književnosti, zatim magistar, i u konačnici, doktor humanističkih nauka iz područja lingvistike. Objavio je knjigu Ogledi iz lingvistike i filologije. Danas radi kao naučni saradnik na Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button