Ostale aktivnostiU Fokusu

Sarajevo: U subotu puštanje 1.000 balona za nedužne civile Idliba

Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” organizuje u subotu skupove u 18 evropskih gradova kao izraz solidarnosti za Idlib u Siriji. Skup u Sarajevu će biti organizovan ispred Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, na Marijin Dvoru, gdje će biti pušteno u zrak 1.000 balona kao znak glasova nedužnih civila koje niko ne čuje.

Organizatori i podržavaoci kampanje okupit će se s ciljem da podsjete na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, te zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

Ova grupa, užasnuta rastućim nasiljem i gubicima života civila u Idlibu, a radeći s lokalnim i međunarodnim organizacijama, organizuje skupove podrške za sirijski grad Idlib u 18 gradova širom Evrope.

U nedavnom intervjuu o Idlibu, asistentica Generalnog sekretara UN-a Ursula Mueller izjavila je da “zlostavljana i ugrožena djeca, žene i muškarci računaju da će Međunarodna zajednica poduzeti mjere da zaustavi jednu od najgorih tragedija u modernoj povijesti”.

“We are the Love” koordinacijski tim je grupa aktivista iz svih dijelova svijeta koja radi zajedno na preveniranju daljeg gubitka života u Idlibu.

Pozivaju Međunarodnu zajednicu da zahtijeva trajnu obustavu nasilja između zaraćenih strana u Idlibu u Siriji i prekid napada na bolnice i škole kao strategiju ratovanja, otvori koridore za humanitarnu pomoć u Idlib i okolna područja i da garantira preuzimanje odgovornosti od strane pojedinaca i grupa osumnjičenih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, putem međunarodnih tribunala i pojedinačnih i kolektivnih sankcija.

Stanovnici Bosne i Hercegovine a posebno Sarajeva još imaju friška sjećanja na bombardovanje i stalni strah od granata te život pod opsadom pa pozivamo sve građane da nam se pridruže u znak solodarnosti sa narodom u Idlibu u subotu od 13:45 na Marijin Dvoru.

Akos.ba

Povezani članci