Historija i tradicijaMoja putovanja

Sarajevo, grad neizmjerna šarma

Na pitanje šta je ljepota, uslijedio bi odgovor: zalazak Sunca nad Sarajevom, kada se njegove zrake gase na Zapadu, a pregršt zlatnih niti se prospe nad Šeherom, i tako obasja sarajevsku dolinu i sve njene ljepote, kao da je iz bajke. Sarajevo je okruženo mahalama, koje su počašćene srećom da posmatraju na Šeher. Posebna je sreća, spokoj, kročiti ovim mahalama, s ljubavlju i uz blagi povjetarac posmatrati posljednje sunčeve zrake kako odlaze na počinak, dok duša grada na Miljacki trepti.

Kada Sunce dosegne krajnju tačku, čarolija obavije voljeni Šeher, a dok se istovremeno pale kandilji na munarama sarajevskih džamija i čuju se milozvučni glasovi mujezina. U posljednjoj svjetlosti sutona izgleda mudro, nadasve čarobno, i teško je, gotovo nemoguće ne iskazati čistu emociju prema ovom gradu neizmjerna šarma, čiji duh, neopipljiv i nedodirljiv ali ipak evidentan, vas osvaja. Dok smirajne duše posmatra zadivljujuću sliku Sarajeva u sutonu, u čovjeku se budi poletnost i inspiracija.

Uviđa da je ljepota Sarajeva u njegovoj harmoniji, i da je ono utočište, utočište narodima, vjerovanjima i mišljenjima. Njegova ljepota bi inspiracijom književnicima, hroničarima, putopiscima, pjesnicima, slikarima, koji nadahnuti čarima ovog grada kreiraše vrijedna djela, koja ostaju kao trag i kao svjedočanstvo o onome što Sarajevo jest: grad sa likom, oblikom, bojom, okusom i mirisom, grad sa dušom.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button