U Fokusu

Sarajevo: Dirljiva iskustva sirijske djece u Muzeju ratnog djetinjstva

Dirljivu priču o djetinjstvu pričaju lični predmeti, igračke i sačuvane uspomene djece iz Sirije, ali i Libana u kojem su njihove porodice zbrinute

U sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva održava se izložba ličnih predmeta sirijskih mališana zbrinutih u izbjegličkim kampovima u Libanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba je u ponedjeljak otvorena pod sloganom “Mir pripada svima”, a zbog velikog interesa posjetioci će postavku moći pogledati i naredne sedmice.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac istakla je da je zadatak te ustanove da odaje počast i prenosi priču djece iz rata.

“Želimo prenositi iskustva i priče o životu djece u ratu”, kazala je Krvavac i dodala da je Muzej ratnog djetinjstva odlučio ukazati na iskustva sirijske djece koja prolaze kroz ratne golgote kroz kakve su djeca u Bosni i Hercegovini prolazila početkom 90-tih godina.

Ona je kazala da je Muzej proširio svoje aktivnosti na istraživanje iskustava djece koja su pogođena sukobima i ratom i da je tako došlo i do izložbe dokumentovanih priča djece iz Sirije.

“U saradnji s libanskim organizacijama smo skupili i dokumentovali 100 iskustava djece iz Sirije. I na izložbi imamo 36 takvih predmeta”, kazala je Krvavac.

Krvavac je također kazala da je rat u Siriji, nažalost, pogodio ogroman broj djece i da se njihova priča treba čuti. Dodala je da Muzej ratnog djetinjstva istražuje i priče i iskustva djece u Ukrajini i afganistanskih i palestinskih mališana koji su stigli u Srbiju.

“Različita su iskustva i priče djece u miru i ratu. Djeca pogođena ratom uglavnom maštaju o tome da idu u školu ili da se mogu baviti nekim sportom. Mi odrasli to ponekad zaboravljamo”, kazala je Krvavac.

Naglasivši da svaka priča s izložbe nosi snažnu poruku, Krvavac je kazala da su djeca u ratu primorana da budu snažna i otporna i da njihova hrabrost često iznenađuje odrasle.

Dirljivu priču o djetinjstvu pričaju lični predmeti, igračke i sačuvane uspomene djece iz Sirije i Libana u kojem su njihove porodice zbrinute.

Jedan od 36 izloženih predmeta je i roze džemper djevojčice Seyme koja je u poruci napisala da ga cijelu zimu nije skidala sa sebe.

“Tetka mi ga je poklonila za rođendan prije rata. Mnogo volim taj džemper, jer mi je jedina uspomena iz Sirije. Tamo smo lijepo živjeli. U Libanu mi mnogo toga nedostaje. Većina odjeće koju ovdje imam je s pijace ili iz humanitarne pomoći. Humanitarci nam ponekad donose i igračke, ali uglavnom donose hranu i odjeću”, napisala je Seyma.

Još jedan od predmeta na izložbi je i zmaj djevojčice Marwe koja je napisala da ga je sama napravila u kampu u Libanu.

“Po polasku iz Sirije sam htjela ponijeti mnogo igračaka, ali nije bilo mjesta u torbi. Najviše mi je žao što nisam ponijela narukvicu koju mi je poklonila prijateljica Isra”, napisala je Marwa.

Posjetioci izložbe imaju priliku pročitati i pisani sastav sirijske mališanke Bayan koja je opisala svoje iskustvo izbjeglištva u Libanu.

“Počela sam ići u školu u izbjegličkom kampu. Zbog rata nisam mogla u školu u Siriji, iako sam imala deset godina. Bilo me stid da idem u školu s dosta mlađom djecom. Sada mi je 14 godina i želim ići u školu”, napisala je Bayan.

akos.ba

Back to top button