Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Šansa za uspjeh: Šest razloga za optimizam nakon izbora

Šansa za uspjeh: Šest razloga za optimizam nakon izbora

Nekoliko značajnih činjenica koje su polučili ovogodišnji Opći izbori u BiH bit će od iznimne važnosti za evropski put BiH.
 

PIŠE: ADIS HASAKOVIĆ

Odavno sam prestao biti skeptik. „Listajući“ danas stranice portala i tv programe, bilježim neku vrstu javne, gotovo „main stream“ rezigniranosti rezultatima izbora, kao da je ponovno narod kriv jer ne umije izabrati. Moje mišljenje nije ni blizu njihovom. Na upravo održanim izborima desile su se neke velike promjene – građani BiH izabrali su u ovom trenutku najbolje što su mogli. Stekli su se uvjeti za velike stvari i velike poslove koji stoje pred svima nama.

Evo nekoliko značajnih činjenica koje su, po mom mišljenju, polučili ovogodišnji Opći izbori u BiH, a koje će biti od iznimne važnosti za iduće četiri godine i evropski put BiH:

DF UMJESTO SZBIH

1.    SDA je vratila primat najjače stranke u BiH. S obzirom na jasno opredjeljenje za ulazak u euro – atlantske integracije, ova činjenica je od presudnog značaja za budućnost BiH, jer ova stranka će istrajati u naporima da se BiH čim prije približi NATO i EU. Na taj način, predstavnici EU i SAD će dobiti jednog pouzdanog partnera na kojeg će moći računati u tom smislu, a koji će istodobno značiti preuzimanje odgovornosti ove stranke da na neki način bude predvodnik u ovim značajnim euro  – integracijskim procesima.

2.    DF je ostvarila odličan rezultat. I sada je već jasno da u ovoj konstelaciji odnosa, ova stranka je zauzela nekadašnje mjesto Stranke za BiH. S obzirom na opredjeljenje da se provedu odlučne promjene sa novim ljudima ove stranke, kao i činjenicu da su birači želeći promjene kaznili SDP, a nagradili SDA, čini se očekivanim, prihvatljivim i razumljivim da ove dvije stranke formiraju stabilne vlade sa HDZ-om u Federaciji BiH i u kantonima.  Osim toga, u prilog pozitivnim promjenama idu i najave zamjenika SDA Bakira Izetbegovića izrečene u predizbornoj kampanji da su SDA potrebne reforme u smislu jačanja jedne moderne i „nove SDA“, spremne za izazove 21. stoljeća. Dodamo li ovome predstavnike koji su zadobili povjerenje u RS-u, na državnom nivou bi se konačno mogla ustoličiti stabilna vlast koja bi bila spremna za izazove pred kojima se nalazi BiH.

3.    Milorad Dodik je odolio napadima opozicije i potvrdio status prvog (istina, ne više i nedodirljivog) političara u RS-u, ali je s druge strane SNSD pretrpio znatne gubitke. Ova činjenica bi mogla u mnogome relaksirati odnose na državnom nivou, tim više kada se zna da je Mladen Ivanić kao, sada već izvjestan novi srpski član Predsjedništva BiH, u toku same kampanje, a i nakon nje, slao poruke o saradnji i razumijevanju u cilju stabilizacije političkih prilika u BiH. Stoga je i mogućnost prilično velika da ovaj političar, koji ujedno ima podršku cijelog bloka stranaka u RS-u, okupljenih oko SDS-a i PDP-a, a čija moć je na ovim izborima iznimno narasla, odigra gotovo historijsku ulogu za svoj narod, tako što bi zajedno sa ostala dva jaka lidera kod Bošnjaka i Hrvata (Izetbegović i Čović) učinio sve da se BiH čim prije nađe u EU.

4.    I, kao što je rečeno pod 4., ovi izbori su definirali tri jaka lidera, a sva trojica se nalaze u Predsjedništvu BiH…

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Šest razloga za optimizam

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top