DijasporaVijesti iz svijeta

Sandžak: Pri kraju pripreme za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru

- Vlada Republike Srbije prije godinu dana dala je saglasnost za otvaranje generalnog konzulata BiH u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru

Delegacija Bosne i Hercegovine koju su činili predstavnici Ministarstva vanjnskih poslova BiH i ambasade BiH u Srbiji posjetili su Novi Pazar i tom prilikom na sastanku sa rukovodstvom najvećeg grada Sandžaka razgovarali o odnosima dvije države i naroda, ali i o aktivnostima koje se preduzimaju u cilju otvaranja generalnog konzulata BiH u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćin delegaciji iz BiH koju su činili pomoćnik ministrice vanjnskih poslova BiH Ahmed Halilović, konzul savjetnik u ambasadi BiH u Srbiji Miroslav Kojić i arhitekta Ajdin Mecan bio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac. Oni su rukovodstvu Novog Pazara prenjeli zahvalnost ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković za dosadašnju saradnju, rečeno je nakon sastanka.

“Lokacija za konzulat je određena, a iza tehničkih priprema koje su u završnoj fazi, grad Novi Pazar stoji punim kapacitetom. U toku je finiliziranje radova na opremanju prostora koji će biti multifunkcionalan. Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Biserom Turković, uputilo je zahvalnost Novom Pazaru na dosadašnjoj saradnji, podsjećajući da je osnivanje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru višestruko korisno za građane i privredu ovog kraja, te za učvršćivanje postojećih i uspostavljenje novih veza naroda dvije zemlje”, saopšteno je nakon sastanka.

Predsjedništvo BiH 2019. godine usvojilo je odluku o postupku otvaranja konzularnih predstavništva u Novom Pazaru i u Rijeci. Vlada Republike Srbije prije godinu dana dala je saglasnost za otvaranje generalnog konzulata BiH u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Akos.ba

Povezani članci