UmjetnostVijesti iz zemlje

Safet Zec otvara izložbu u Historijskom muzeju 25. novembra na Dan državnosti BiH

Grad Sarajevo i Atelje Safet Zec u saradnji sa Historijskim muzejem, organiziraju veliku tromjesečnu izložbu maestra Zeca iz njegovog opusa „Zagrljaji“.

Izložba će biti otvorena na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2019. godine, a djela će biti izložena do 29. februara 2020. godine. Kako je danas istaknuto na konferenciji za novinare, sav prihod od izložbe bit će doprinos obnovi i poslovanju Historijskog muzeja, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH.

Maestro Safet Zec danas je u društvu direktorice Muzeja – Elme Hašimbegović i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, najavio izložbu.

Djela iz ciklusa “Zagrljaji” prethodno su krasila zidove venecijanske crkve “Santa Maria della Pieta”, a sada dolaze u Sarajevo uz podršku Grada Sarajeva, poručio je Zec.

Izložbu ću dopuniti djelima iz istog ciklusa, koja su u Sarajevu, a Venecija ih nije vidjela. Odabrao sam Historijski muzej jer odlično komunicira sa porukom koju šalju moja djela – kazao je maestro Zec.

Gradonačelnik Skaka je istaknuo da je opus „Zagrljaji“ na izvjestan način kruna rada ovog velikog slikara i umjetnika zbog čega je važno da će ih bh. publika imati priliku vidjeti.

Maestro Zec, njegov cjelokupni rad i ugled u svijetu, dio su nacionalnog blaga BiH. Njegove teme su naše teme, njegov izraz je izraz bosanskog čovjeka. Samo naš čovjek te slike osjeti kao niko drugi. BiH je oduvijek bila mjesto odakle su se širile vrijednosti, talent i uspjeh koji je obogaćivao svijet i druge kulture. Naši velikani su dio svjetske baštine poput Zeca, Berbera, Mujezinovića, Dimitrijevića. I to je dobro. Ali, mislim da je vrijeme da dio tog blaga vratimo u Sarajevo i BiH, da ga zadržimo i čuvamo za generacije. Zbog toga je ova izložba poklon za Dan državnosti građanima i zato je ona historijski važna – istakao je gradonačelnik Skaka.

Direktorica Hašimbegović je naglasila da se radi o vrlo važnom kulturnom događaju, posebno za Historijski muzej.

Tokom tri mjeseca trajanja očekujemo značajnu posjetu. Radi se, doista o vrijednoj zbirci koja će obogatiti stalne postavke u Muzeju. Uvjerena sam da će i prihodi od izložbe pomoći u obnovi i očuvanju Historijskog muzeja – izjavila je Hašimbegović.

Akos.ba

 

Povezani članci