Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Šaćir Sikirić – izvrsni poznavaoc arapskog i perzijskog jezika

Šaćir Sikirić – izvrsni poznavaoc arapskog i perzijskog jezika

Veliki je broj bošnjačkih intelektualaca o kojima se veoma malo govori, a svakako jedan takav je i Šaćir Sikirić poliglota, orijantalista, profesor. Njegov značaj se ogleda i u tome što je osim izraženog dara za izučavanjem jezika, bio i fantastičan govornik.

Biografija

Dr. Šaćir Sikirić rođen je 1893. godine u okolini Fojnici, tačnije u Oglavku. Mekteb i osnovno vjersko obrazovanje stekao je u Fojnici, a Sudačku šeriatsku školu završio je u Sarajevu 1915. godine. Bio je veliki učenjak, specijalist za arapski, perzijski i turski jezik. Također, veoma dobro je poznavao i govorio njemački i mađarski jezik. Bio je nastavnik arapskog jezika i mnogih drugih predmeta u Šeriatskoj gimanaziji, Okružnoj medresi, Gazi Husrefbegovoj medresi, kao i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je prihvatio da predaje arapski i perzijski jezik i svoje ogromno znanje i višegodišnje iskustvo prenosi na prve generacije u Bosni i Hercegovini školovanih orijentalista.Šaćir Sikirić je bio jedini predstavnik Islamske zajednice u šestočlanoj stručnoj Komisiji za izradu Uredbe sa zakonskom snagom o Šerijatskoj gimnaziji u Sarajevu i zalagao se za veću ulogu Ulema-medžlisa u prosvjetno-pedagoškoj profilaciji ove škole. To je, pored ostalog, značilo: da se pravila škole koja propisuje ministar prosvjete, donose uz saglasnost Ulema-medžlisa u Sarajevu; da se u slučaju nepopunjavanja internata mogu primati i eksterni učenici; da privremeni nastavni plan i program škole propiše ministar prosvjete, po prijedlogu Nastavničkog vijeća i uz saglasnost Ulema-medžlisa u Sarajevu i da Ulema-medžlis u Sarajevu odobrava internatska školska pravila.

Dženaza dostojna velikog intelektualca

Radio je predano i neumorno do posljednjeg časa. Smrt ga je dočekala na povratku iz Teherana sa prvog kongresa iranista 22. septembra 1966. godine. Njegova dženaza svakako oslikava o kakvom se osobi radilo, jer je dženazi prisustvovao veliki broj ljudi. Njegovom posljednjem ispraćaju na ahiret prisustvovalo je preko stotinu automobili i jedan autobus, uz veliki broj onih koji su u Oglavak došli pješke. Bošnjački intelektualac koji je svojim radom zaslužio da se nađe u vrhu naše intelektualne elite.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com