Islamske teme

Sa sarajevskog aerodroma ispraćena posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz BiH

Posljednja grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine ispraćena je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, odakle putuje u Mekku.

U ovoj grupi je i reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice ukazao na značaj obavljanja ove islamske dužnosti u životu muslimana.

– Bosanskohercegovačke hadžije koje odlaze u sveta mjesta, u Mekku i Medinu. To je njihov duhovni zavičaj, a oni su reprezenti muslimana ovog prostora na ovogodišnjem skupu hadžija svijeta – kazao je efendija Abdibegović.

Kako je ocijenio, ovogodišnje rukovodstvo Ureda za hadž i umru je uložilo veliki napor, te osiguralo adekvatne uslove boravka na svetim mjestima. 

EMRA5104.JPG - Sa sarajevskog aerodroma ispraćena posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz BiH
Abdibegović: Hadž je kongres muslimana svijeta

– Čujemo pozitivne vijesti i nadam se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu. Islamska zajednica iz godine u godinu uspijeva obezbijediti sve bolje uslove, kako bi hadžije što lakše i ljepše obavile svoju dužnost – rekao je mr. Abdibegović. 

S obzirom na činjenicu da se hadž može i treba razumijevati kao kongres muslimana svijeta, efendija Abdibegović je kazao da će se hadžije suočavati sa određenim pitanjima od globalnog značaja za muslimane. 

– Bit će tu globalnih, regionalnih i lokalnih pitanja. Od onih koji se tiču muslimana Balkana, preko rezgovora o Gazi i Palestini, a vjerovatno ćemo razgovarati i o uspavanom arapskom prostoru koji ipak biva probuđen učenjem telbije – Odazivam ti se, Bože, odazivam – pojasnio je efendija Abdibegović.

Na aerodromu smo razgovarali i sa Seadom Islamovićem iz Sarajeva, koji ove godine sa suprugom obavlja za roditelje.

– Prethodni utisci sa hadža su izuzetno dobri, a sretan sam zbog prilike da ponovo posjetim sveta mjesta.

EMRA5179.JPG - Sa sarajevskog aerodroma ispraćena posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz BiH
Islamović: Zadovoljan sam podrškom Islamske zajednice

Radujem se vremenu koje ću provesti sa drugim hadžijama, a vjerujemo da ćemo ako Bog da uspjeti obaviti hadž onako kako nalaže naša vjera i vratiti se našoj domovini – rekao je Islamović.

Sedmicama prije polaska na hadž vodiči su komunicirali sa svojim grupama, a Islamović je komunikaciju sa vodičem njegove grupe Amerom Jugom ocijenio izuzetno uspješnom i korisnom.

– Naš vodič se zaista potrudio da nas putem viber grupe upozna sa svime što nas očekuje i propisima hadža i umre. Moram kazati da sam zadovoljan podrškom koju imamo od strane vodiča i cijelog Ureda za hadž i umru – istakao je Islamović.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija.

Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije su svoje ihrame obukli u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.

akos.ba

Povezani članci