DuhovnostU Fokusu

Robovanje koje oslobađa

Za razliku od strasti koja zarobljava ljudske duše, robovanje Uzvišenom Allahu daje suprotan rezultat.

Naime, izvorište i mjera ljudske slobode je u iskrenom robovanju Stvoritelju. Kada čovjek postaje rob – a, u suštini, sve što postoji je „silom ili milom“ u statusu potčinjenosti i robovanja Allahu – onda se oslobađa svih vrsta ropstva prema stvorenjima. Nabrojat ćemo nekoliko stvari kojih se čovjek oslobađa robujući Uzvišenom Gospodaru.

  1. Straha od smrti – Svi ljude, što je prirodno, plaše smrti i ne žele je. Ali musliman je svjestan da je Uzvišeni Allah darovatelj života i smrti i da je svakom biću već određen čas smrti koji on ne može ubrzati niti odgoditi. Ova spoznaja čovjeka hrabri i oslobađa od straha pred životnim izazovima i iskušenjima.
  2. Strah za nafaku – Nafaka ili opskrba je u Allahovoj ruci i On je dao ovosvjetske uzroke kojima svako biće traga za svojom određenom nafakom. Time se čovjek oslobađa ropskog odnosa prema onima kod kojih stječe i zarađuje svoju nafaku.
  3. Strah od gubitka položaja – Mnogi su ljudi, nažalost, danas spremni sve učiniti. Ne birajući sredstva, da bi zadržali pozicije koje im omogućuju lagodan život. Musliman zna da je jedini istinski i apsolutni Vladar Allah i da je u Njegovoj ruci sva vlast. „Reci ‘Allahu moj, Koji svu vlast imaš, Ti vlast daješ kome Ti hoćeš, a oduzimaš vlast od koga Ti hoćeš…“ (Ali Imran, 26)
  4. Strasti – Uzvišeni Allah je dozvolio uživanje u ovosvjetskim dozvoljenim ukrasima i uživanjima, kao i udovoljavanje strastima na dozvoljen način.

Postoji još mnogo benefita koje robovanje Allahu donosi čovjeku, ali zapravo svaki ibade/obred u islamu sa sobom nosi tu oslobađajuću energiju , kao naprimjer namaz koji čovjeka oslobađa od oholosti i nadmenosti, a uči ga skromnosti i poniznosti ili zekat koji ga oslobađa škrtosti, post koji ga oslobađa tjelesnih strasti itd.

Ukratko, robovanje Uzvišenom Allahu ljude oslobađa od robovanja bilo kome drugome osim Njemu, a i to robovanje Njemu (pored toga što je čovjekova dužnost i obaveza) samo po sebi je korisno za čovjeka i društvo u cjelini.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button