Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Riječi utjehe za majke u ramazanu: Napravite od majčinstva svoj ibadet

Riječi utjehe za majke u ramazanu: Napravite od majčinstva svoj ibadet

Mjesec blagoslova, u kojem je zatvoren šejtan, sve nagrade se množe, grijesi se opraštaju, a sudbina biva zapisana u Najodabranijoj noći!

Ramazan je za većinu težak mjesec; uzdržavanje od hrane, pića i seksualne želje, kao i kontrola nečije naravi i jezika predstavlja težak zadatak; ipak je posebno teško majkama u ramazanu. Čak i u stanju posta, ona treba biti sigurna da se hrana za sehur i iftar pripremi na vrijeme, da mališani koji ne poste dobiju svoj doručak, ručak, večeru i grickalice, da je u kući sve čisto i na mjestu, te da se brine djecom iako joj opada i fali energije.

Ako ste i vi majka u ramazanu, međutim, vi znate da to nije najgore od svega. Najgore od svega je da se osjećate neadekvatno kao muslimanka, jer svi oko vas većinu ovog mjeseca više uče Kur'an,  imaju  dodatni ibadet, i tokom noći čine zikr i dove. Osjećate kao da nešto propuštate, s obzirom da vaši ciljevi za ovaj ramazan ostaju gotovo netaknuti.

Za neke majke je bolje, a za druge je još gore. Bez obzira na to, sve majke osjećaju tugu kada se ramazan približi kraju. One se osjećaju izostavljeno, frustrirano i neadekvatno.

U ovom trenutku je potrebno da ih podsjetimo na sljedeće:

Ti nisi sama

Podsjeti se da nisi sama – nisi jedina koja izgleda da je propustila svoju zaradu za onaj svijet. Ne samo da svaka majka muslimanka zna kako ti je, Allah – tvoj Gospodar, tvoj Tvorac, Onaj koji te voli 70 puta više nego što ti voliš svoju djecu – zna stanje tvoga srca i tvojih misli! On je najpravedniji i ne bi te postavio u ovakvu situaciju bez da ti ne nadoknadi tvoj težak rad i trud.

Napravite od majčinstva svoj ibadet za ovaj ramazan

Iako se može osjetiti da se ne radite onoliko koliko drugi zbog toga što vam obaveze prema vašoj djeci i porodici oduzmu vremena za ibadet, majčinstvo zapravo može biti bolje nego bilo koji ibadet! Sve što uradite za svoju porodicu i djecu ovog ramazana, uradite to čisto radi Allaha. Obnovite svoju namjeru svaki put kada obrišete nosić, ili pokupite igračke, i znajte da će Allah nagraditi vaš trud!

Neka vas prati strpljenje

Kad god vas uhvati osjećaj neadekvatnosti, recite Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oon. Nagrada za strpljenje je ogromna. Zamislite nagradu za to ovog ramazana, kada se množe sve nagrade.

Zikr

Ako ne možete zbog svojih obaveza povećati svoj namaz i učenje Kur'ana, kao što ste željeli, neka vaš jezik bude uposlen sa sjećanjem na Allaha. Zikr ne samo da će vam donijeti mir, nego će to biti i sredstvo osvajanja nagrada koje ste propustili.

Napravite realne ciljeve i budite dosljedni

Za vas ne može biti realno očekivati da proučite jedan džuz Kur'ana svaki dan. Napravite ciljeve koji će biti realni i koji se mogu jednostavno završiti. Čak i ako namjeravate učiti jednu stranicu svaki dan, pa da time proučite samo 1,5 džuz za cijeli ramazan, to je bolje nego namjera da učinite više nego što možete i završite sa ništa. Ebu Hurejre bilježi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Radite onoliko dobrih djela koliko ste u mogućnosti, a najbolja djela su ona redovna, čak i ako su mala.”

Ne žali se drugima

Ne žali se i ne kukaj drugima o tome šta ste i koliko propustili. Kada se osjećate frustrirano i kada želite sami sebi dati oduška i zatražiti pomoć, zatražite je od Allaha, jer vam samo On može pomoći.

Iskoristite svaki trenutak
Majčinstvo i sve što uz to dolazi će uskoro biti gotovo i prije nego što budete toga svjesni, vi ćete biti od onih muslimana koji iskoriste većinu svog ramazana. Ali do tog vremena, uživajte u ovim teškoćama i sa njima zaradite nagrade koje čekaju samo vas!

Izvor: iiph.com
Autor: Ruhaifa Adil
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top