DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Riječ-dvije o Ebu Hurejri

Ebu Hurejre je poznati ashab Allahova Poslanika. Njegovo ime jeAbdurrahman b. Sahr, dok je Ebu Hurejre njegov nadimak po kome je i poznat. Islam je primio sedme hidžretske godine za vrijeme vojnog pohoda Allahova Poslanika na Hajber. On je, po Šafijinom mišljenju, bio najplodniji u prenošenju hadisa, iako se relativno kratko družio sa Allahovim Poslanikom. Za ovako plodan rad na polju hadisa ima više razloga. Mi ćemo ovdje navesti samo neke od njih.

  1. Stalno prisustvo na sastancima Allahova Poslanika. „Slijedio sam Poslanika“, kaže Ebu Hurejre, „sa željom da što više naučim od njega. Često sam bio i gladan i žedan, ali želja za Poslanikovim riječima bila je jača od svega toga.“

2.Velika želja da dođe do nauke i da ništa od toga do čega dođe ne zaboravi. Na taj način uspio je da svoje drugove ostavi iza sebe, mada je drugovao sa Poslanikom samo tri godine. Kada mu je prigovoreno da se u velikom broju hadisa pojavljuje kao prenosilac, rekao je: „Dok su drugi bili zaokupljeni dunjalučkim obavezama, ja sam pratio Allahova Poslanika i slušao njegove riječi. Zato sam bio tamo gdje mnogi nisu bili i čuo ono što mnogi nisu čuli. „

  3.Upoznao je mnoge velike ashabe i od njih preuzimao hadise i tako upotpunjavao svoje znanje i proširivao svoje vidike.

  4.Dug život poslije Poslanika. Nakon smrti Allahova Poslanika Ebu Hurejre je živio još četrdeset i sedam godina, u kojima je širio nauku hadisa u narodu daleko od položaja i drugih zauzetosti.

Smatra se da je Ebu Hurejre od Poslanika prenio nešto oko 5347 hadisa od kojih su 325 jednoglasno prihvatili Buhari i Muslim. Buhari je sam prihvatio još 93, a Muslim 189 hadisa.

Ebu Hurejre je umro u Medini 57. hidžretske godine u 78. godini života. Ukopan je u poznatom medinskom mezaristanu Beki’u-l-garkad.

Izvor: Izbor Poslanikovih hutbi – Jusuf Ramić

Za Akos.ba priredila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button
internal_server_error <![CDATA[WordPress &rsaquo; Error]]> 500