Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Renoviranje ne mora biti skupo

Renoviranje ne mora biti skupo

Angažman profesionalnog dizajnera preporučljiv je u slučaju većih zahvata, međutim to nije garancija da će tako realiziran dizajn odgovarati vašem ukusu. Šta onda učiniti? Ideje koje slijede pomoći će vam da u svoj dom unesete stil, bez nepotrebnog opterećenja kućnog budžeta.

Zidovi

Počnimo od vrha. Ako su vam plafoni visoki, razmislite o štukaturama od stiropora koje vjerno simuliraju skupe elemente od gipsa. Naravno, po višestruko nižim cijenama. Efekat reljefa možete postići i tako što ćete na zidove staviti reljefnu tapetu koju ćete prefarbati željenom bojom. Pazite na izbor nijanse, budući da će tamnije varijante u značajnoj mjeri vizuelno smanjiti prostoriju.

Sve popularniji način dekoracije zidova je postavljanje naljepnica čiji dizajn možete sami osmisliti i onda odštampati u lokalnoj štampariji.

Kuhinja

Kuhinjski elementi su svakako velika investicija. Međutim, samom primjenom boje možete postići iznenađujući efekat. Drugi ili dopunski način je postavljanje različitih slika manjeg formata na zidove kuhinje koji će vizuelno pratiti dizajn elemenata.

Npr. za moderniji dizajn, kuhinjske elemente prefarbajte živim bojama i na zidove postavite ilustracije koje će odgovarati primijenjenoj boji i dizajnu.

Pod

Ne možete sebi priuštiti parket, ali svakako želite da vaš pod izgleda dobro? Parket je vrlo teško zamijeniti, ali kada je riječ o podrumskim stepeništima, kuhinjama ili ostavama, treba razmisliti i o vinil podlogama, koje se danas proizvode u više boja i dezena. Nekoliko prostirki jarkih ili neutralnih boja, zavisno od boje vinila i vidjet ćete evidentnu promjenu bez obzira o kojoj prostoriji je riječ.

Namještaj

Namještaj također predstavlja značajan trošak. Stilovi namještaja se mijenjaju sve češće i ako želite držati korak sa trendom u bojama i dezenima, razmislite o prekrivanju nekih komada namještaja prekrivačima. Prekrivači, pored toga što su idealni za čišćenje, dozvoljavaju vam da za kratko vrijeme potpuno promijenite ugođaj u prostoriji.

Pri nabavci je najbolje posjetiti lokalnu prodavnicu platna za vrijeme rasprodaje ili pred istek zaliha.

Elementi za odlaganje stvari

Stilizirani elementi za odlaganje stvari često mogu predstavljati problem u mnogim domovima. Ako želite izbjeći plastične kutije razmislite o putnim koferima ravnih površina, koji se mogu slagati jedan na drugi.

Postavljeni na ovaj način, koferi mogu biti zgodan stolić za magazine u kraju sobe. Stare škrinje ili koferi također mogu biti i vrlo koristan stolić za kafu.

Spavaća soba

Jedan od najbržih i najučinkovitijih načina izmjene izgleda spavaće sobe jeste kreiranje unikatnog motiva iznad uzglavlja kreveta. Oslikano platno ili komad tkanine može predstavljati ogromnu razliku za bilo koju prostoriju. Jedna od ideja je i oslikavanje komada drveta i postavljanje iznad uzglavlja.

Konačno, ako znate sami tapacirati namještaj ili poznajete kvalitetnog tapetara, možete na “buvljoj pijaci” ili u prodavnicama rabljene robe pronaći komade namještaja koji će uz malo obrade zasijati kao novi. Na kraju, nije važno koji stil da odaberete. Ugrađujući vlastitu kreativnost u prostoriju dobićete dizajn kojim ćete na kraju biti zadovoljni.

enterijer.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top