U FokusuVijesti iz zemlje

Reisul-ulema u Sjeverinu: Nasilnici i zlikovci trebaju biti osuđeni, prezreni i odbačeni

Nasilnici i zlikovci na ovome svijetu treba da budu proganjani i sankcionirani i javno osuđeni, prezreni i odbačeni, a ne slavljeni i veličani, kao što je to sada – izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je u Sjeverinu prisustvovao obilježavanju  30. godišnjice zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo – Priboj i ubijenim u blizini Višegrada, te je predvodio kolektivnu dženazu-namaz.

– Nimalo ne sumnjamo u to da će i počinioci zločina na koji se danas ovdje podsjećamo na Sudnjem danu biti izvedeni na Sud i biti pitani zašto su to učinili. I da se neće moći opravdati. Kur’an ubistvo nevine osobe svrstava u najveće grijehe, što znači da je i kazna za to zlodjelo bolnija od drugih – kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da su “zločinci i nasilnici najgora vrsta ljudi, a ljudski život svetinja, najljepši izraz Allahova stvaranja i ko se usudi igrati se s tim ukrasom morat će žestoko odgovarati”.

– Mi vjerujemo da je ubistvo samo jednog ljudskog bića jednako ubistvu svih ljudi. Ili, obrnuto, jedan ljudski život vrijedan je kao život cijelog čovječanstva. Zato, ubijeđeni smo u to, Allah Svevišnji će nagraditi onoga ko spasi jedan nevini ljudski život nagradom kao da je spasio cijelo čovječanstvo. A i kaznit će onoga koji je oduzeo jedan nevini ljudski život kao da je oduzeo živote svim ljudima na svijetu – istaknuo je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ukazao na važnost sjećanja na nevino ubijene i iskazivanja poštovanja njima, te saosjećanja njihovim bližnjim.

– Zajedno smo danas u tužnoj prilici. U našim srcima teče neprekinuta bol u dugih 30 godina sjećanja na zločin, kada su zločinci na silu odveli i svirepo pobili 19 naših braće i sestara. Nisu ih ubili zbog nekog zločina koji su počinili prema drugim ljudima ili drugim stvorenjima. Ubili su ih iz obijesti, mržnje i hira, zato što su bili muslimani, to je sav njihov ‘grijeh’. Nismo danas ovdje da bismo nekog proklinjali. Ovdje smo da se sjetimo nevino svojih šehida. Ovdje smo i zbog njihovih bližnjih, da s njima podijelimo tugu i kažemo im da nisu sami u svojoj tuzi i boli – poručio je, između ostalog reisul-ulema.

Dodao je da su obilježavanja vaćnja i radi onih koji su mogli spriječiti zločine, a nisu, “s nadom da će i oni iz ovoga izvući pouku i zareći se: Neka se nikada više ne počini zlo slično ovome”.

– Tako ćemo moći živjeti neopterećeno i graditi dobre međusobne odnose; i sretniju budućnost. Bog Dragi nas je ovdje nastanio jedne pored drugih. Zašto, to samo On zna. Ovo nam je zajednički prostor, zajednička voda i zrak. Na nama je da učinimo i da nam ovdje bude lijepo, ugodno, i da naše odnose prožima uvažavanje. I da nikom ne bude tijesno. Iskušenje smo jedni drugima. Bog Dragi nas neće pitati za ljude koje nismo poznavali i s kojima nismo bili ni u kakvom odnosu, ali će nas pitati za naš odnos prema onima s kojima smo komunicirali, s kojima smo trebali komunicirati, s kojima smo sarađivali i s kojima smo živjeli. To bismo trebali svakog dana imati na umu – poručio je u Sjeverinu reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na današnjem skupu prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić. 

Prije tačno 30. godina, 22. 1992. godine, na put bez povratka krenuli su autobusom očevi i sinovi, braća i muževi, da zarade koru hljeba svojoj porodici. To su bili radnici koji su preko teritorije BiH krenuli autobusom u Priboj na posao, uz garancije da će im njihov prolazak ratom zahvaćenom teritorijom biti bezbjedan. Njih su u mestu Sjeverin oteli pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, pod komandom Milana Lukića.

U tom stravičnom zločinu stradali su Alihodžić Mujo, Bajramović Mustafa, Begović Ramiz, Ćatović Sabahudin, Ćatović Ramahudin, Džihić Esad, Gibović Idriz, Hadžić Zafer, Hodžić Medo, Hodžić Medredin, Koldžić Mevlida, Mandal Alija, Pecikoza Sead, Sajtarević Hajrudin, Softić Derviš, Softić Midhat, Šebo Mehmed, Berbo Ramo i Mujović Hasan.

Na zvjerski su način mučeni u Hotelu “Vilina vlas” u Višegradskoj banji, te na najbrutalniji način pobijeni na obali Drine, nedaleko od Višegrada. 

Pred njihove duše danas je proučen Jasini-šerif.

Reisul-ulema je nakon ovih aktivnosti održao sastanak sa predsjednikom Mešihata, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa.

Ovom prilikom se pohvalno izrazio o njihovom dosadašnjem radu, te govorio o značaju institucija mekteba, medresa i naših fakulteta.

Povezani članci

Back to top button