Ostale aktivnostiVijesti iz zemlje

Reisu-l-ulema Kavazović priredio prijem za djecu povratnika koji borave na raspustu u Sarajevu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović susreo se jučer sa 15 učenika sa područja Kotor Varoši, Prijedora, Prnjavora, Bratunca, Potočara i Srebrenice. Ovi učenici proteklih nekoliko dana zimskog rada provode u Sarajevu u organizaciji Udruženja „Svitanje“, pridružene članice AKOS-a.

Naime, u okviru projekta „Moj bosanski jezik“ za djecu na području manjeg bh. entiteta raspisan je konkurs za izbor najboljih literarnih radova na bosanskom jeziku vezanih za bosansku kulturu i tradiciju. Autori najboljih radova nagrađeni su stipendijama i sedmodnevnim boravkom u Sarajevo za vrijeme zimskog raspusta.

– Ove godine je raspisan konkurs na temu „Moje mjesto na bosanskom ćilimu“. Od prispjelih 35 radova prva tri rada su nagrađena godišnjom stipendijom, a najboljih 15 smo doveli u Sarajevo na raspust. Djeci smo pripremili bogat edukativno-zabavni sadržaj. Kreativne radionice, plivanje, sankanje, kuglanje, obilazak muzeja, medijskih, TV i radio kuća itd. Sa djecom su stigle i dvije učiteljice koje su najviše motivisale djecu da učestvuju u projektu, a sa djecom su svakodnevno i naši volonteri, istakli su organizatori iz Svitanja.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa je Bećirović Elmin, učenik VI razreda iz Srebrenice i ovom prilikom je reisu-l-ulemi pročitao svoj rad. Reisu-l-ulema je uputio čestitke pobjedniku kazavši da odavno nije čuo ljepše riječi o Srebrenici koja zauzima posebno mjesto u njegovom srcu. On je također ovom prilikom izrazio i podršku Islamske zajednice ovom, kako je istaknuo, hairli projektu za našu djecu u manjem bh. entitetu.

Ciljevi projekta su promocija bosanskog jezika, pisane riječi i bosansko-hercegovačkog identiteta i kulture, posebno nakon intenzivnog pritiska na bosanski jezik u manjem bh. entitetu u proteklom periodu. Među ciljevima su i motivisanje djece na pisanje i čitanje, a projektom se žele animirati i mladi ljudi na društveno koristan rad i pružanje podrške povratničkoj populaciji. 

Vrijedi istaći da je ove godine generalni pokrovitelj projekta Grad Sarajevo. Rijaset Islamske zajednice kroz svoje uprave je također i ove kao i prethodnih godina obezbijedio smještaj djeci, poklone i druge neophodne materijale za realizaciju projekta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button