Književni kutakKultura i obrazovanjeU Fokusu

Redakcija portala Akos.ba na promociji romana „Nisam te se nagledao“ autora Edina Krehića

Na festivalu ‘Knjige u nišama’ u Bosanskom kulturnom centru (BKC) danas je održana promocija romana „Nisam te se nagledao“ sarajevskog pisca Edina Krehića.

Promoteri romana bili su general Jovan Divjak, Nihad Kreševljaković, Jasmin Agić i Bojan Zec Filipović.

Posebno je emotivno bilo obraćanje generala Jovana Divjaka koji je istakao da je roman “Nisam te se nagledao” veoma brzo pročitao, te da se ne stidi reći da je njegov kraj dočekao u suzama. Divjak se također osvrnuo i na radnju romana posebno ističući veliku ljubav između oca i sina,  ali i dva brata.

Nihad Kreševljaković u svom obraćanju sarajevskoj publici spomenuo je činjenicu koja govori da su Srbi tokom Drugog svjetskog rata bili žrtve genocida, a samo pedeset godina kasnije i sami su bili izvršioci strašnog zločina kakav je genocid. Kreševljaković je također spomenuo Jevreje koji su preživjeli holokaust, a danas možemo vidjeti njihov odnost prema Palestincima. Upravo zbog toga istakao je značaj pisanja romana ratne tematike na ovaj način, koji može poslužiti kao pouka o svemu što se dešavalo, ali i može prevenirati neke nove zločine.

Novinar Al Jazeera Balkans Jasmin Agić govorio je o tome da u bosanskohercegovačkom izdavaštvu fali djela kao što su knjige sarajevskog pisca Edina Krehića. Agić je zaključio da je sve u romanu „Nisam te se nagledao“ istina, te da je upravo zbog toga uži krug interesanata za romane slične tematike.

Na samom kraju autor romana Edin Krehić zahvalio se prisutnoj publici, a Bojan Zec Filipović je najavio novu i svečaniju promociju romana „Nisam te se nagledao“ u narednom periodu.

Za Akos.ba: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button