Kulinarstvo

Recept dana: Sogan dolma

Priprema:

45 min

Kuhanje:

2 h

Serviranja:

6 do 8 porcija

Sastojci:

Sogan dolma:

600g luka

kašičica mljevene paprike

malo sirćeta

200g kiselog vrhnja

Za nadjev:

100g crvenog luka

400g mljevene junetine (ili mesa po izboru)

80g riže

2 kašike paradajz pirea

2 kašike  maslaca

malo soli

malo bibera

1 jaje

Priprema:

Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu. Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi i pažljivo izvadite kolutove iz sredine (dolme). Luk možete pripremiti i tako što ga kratko skuhate u vodi, pazeći da se ne prekuha. U vodu se može dodati malo sirćeta.

U luk kojem ste izvadili sredinu stavljajte nadjev.

Nadjev pripremate na sljedeći način, sitno isjeckajte izvađene dijelove luka, a po potrebi dodajte još jednu glavicu luka i sitno isjeckajte, te pomiješajte sa mljevenim mesom. Zatim dodajte rižu, paradajz-pire, jaje, so, biber i ulje. Sve dobro izmiješajte.

Punjene dolme luka slažite u šerpu, zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, dodajte malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnite tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stavite da se kuha, na laganoj vatri, oko 2 sata.

U kuhanu dolmu, pred kraj možete dodati malo slatke mljevene paprike. Uz dolmu se može servirati  jogurt ili  kiselo vrhnje.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button