Kulinarstvo

Recept dana: Sirove karamel-kocke

Baza

Sastojci:
• 1/2 šolje badema
• 1/2 šolje hurmi očišćenih od košpica
• 2 kašike kokosovog ulja (može se zamijeniti maslacem)
• 1/4 šolje kakao praha
Priprema:
Sve sastojke izblendati skupa u blenderu dok se ne dobije kora mrvičaste konzistencije. Rasporediti bazu u manju pomašćcenu posudu četvrtastog oblika. Staviti u zamrzivač da se stegne dok pravite kremu od karamele.

Karamel-krema
Sastojci:
• 1 šolja hurmi očišćenih od košpica
• 1/4 šolje kokosovog ulja
• 1/2 šolje kokosovog mlijeka (može se zamijeniti običnim mlijekom)
• 4 supene kašike tahin paste (pasta od susama)
• 2 kašike meda ili bilo kojeg drugog prirodnog zaslađivaca
• 1 čajna kašika bezalkoholnog vanilinog ekstrakta bez (po želji)
Priprema:
Sve sastojke izblendati u obliku paste i rasporediti jednako po već pripremljenoj bazi. Ponovo staviti u zamrzivač na 20-30 minuta.

Čokoladni preljev
Sastojci:
• 1/4 šolje kakao praha
• 1/4 šolje kokosovog ulja
• 1/4 šolje meda
Priprema:
Sve sastojke izmješati i preliti preko kreme od karamela. Vratiti ponovo u zamrzivač na dodatnih 10 minuta.

Posluživanje:
Prije posluživanja izvaditi kolač da odmori na sobnoj temperaturi 10 minuta. Sjeći na manje kocke/zalogaje. Prijatno!

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button