Recept dana: Grčka salata s pastom
Priprema 20 min
Kuhanje
8 min
Serviranja
6 do 8 porcija
Sastojci:
310ml mlijeka
125g fete President Somborska (za dresing)
2 češnja bijelog luka, sitno isjeckanog
1kašika origana
1 kašičica limunove kore, sitno narendane
1/2 kašičice soli
1/4 šolje soka svježeg limuna
2 kašike sirćeta
375g školjkica ili druge kratke paste
1/2 krastavca, na kockice
500g cherry paradajza, prepolovljenog
125ml luka, na kockice
so i biber, po ukusu
125g izlomljene fete President Somborska (za salatu)
crne masline
malo svježeg origana za dekoraciju
Priprema:
Dresing:
U blenderu izmiksajte mlijeko, fetu, bijeli luk, origano, limunovu koricu i so, dok smjesa ne postane glatka, te lagano, ne gaseći blender, ulijte limunov sok i sirće. Prespite dresing u veliku zdjelu i ostavite da odmori 10 minuta ili dok se lagano ne stvrdne.
Salata:
Kuhajte pastu u posoljenoj vodi otprilike 8 minuta, isperite je hladnom vodom i zatim je dobro ocijedite. Dodajte pastu u pripremljeni dresing, zajedno sa krastavcem, paradajzom i lukom. Lagano promješajte i začinite po ukusu solju i biberom. Servirajte posuto komadićima izlomljene fete President Somborska i maslinovim uljem, te dodajte malo svježeg origana.
Savjet:
Salatu možete držati u frižideru i do 1 dan, ali tada umješajte samo pola dresinga u salatu, a ostatak dodajte pred serviranje.
Brzo&Fino i Akos.ba