Kulinarstvo

Recept dana: krem supa od krompira i đumbira

Priprema:

15 min

Kuhanje:

20 – 25 min

Serviranja:

8 porcija

Sastojci:

6 šolja krompira (otprilike 3 srednja krompira), oguljenog i nasječenog na kockice

900ml pilećeg temeljca

1 supena kašika svježeg đumbira, samljevenog ili naribanog

180ml vrhnja za kuhanje 20%m.m.

1/4 šolje soka od limete

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice bibera

1/4 šolje pečenih narezanih badema

1/4 šolja nasjeckanog svježeg korijandera

Priprema:

U veliki lonac stavite krompir, pileći temeljac i đumbir, te pustite da proključa. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 do 20 minuta ili dok krompir ne bude mekan. Zatim sve prebacite u bender i blendajte do glatkog pirea.

Vratire pire u lonac i na laganoj vatri, miješajući, umutite vrhnje za kuhanje 20% m.m., sok od limete, so i biber.

Naspite u zdjelice i pospite bademima i korijanderom.

Savjet:

Dodajte po kašiku gotovih sitnijih škampi u svaku zdjelu supe, prije posluživanja.

akos.ba

Povezani članci