Uncategorized

Recept dana: Brzo&Fino njoke sa sirom

Priprema 50 min
Kuhanje
20 min
Serviranja
6 porcija
Sastojci:
1 kašika putera
230g gljiva, isječenih na ploške
180g suhog mesa, isječenog na kockice
1 paprika, isječena na kockice
2 češnja bijelog luka, isjeckanog
375ml paradajz sosa
180ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano 10%
60g parmezana, narendanog
2 mlada luka, sitno isječena
svjež bosiljak
300g President mladog sira
80g parmezana, narendanog
1 jaje
so i biber po ukusu
375g brašna
dodatno brašno ukoliko sami pravite njoke
 
Priprema:

U velikoj tavi istopite puter na srednje jakoj temperaturi. Dodajte gljive, so, biber i pustite da krčka par minuta. Dodajte kockice suhog mesa, paprike, bijelog luka i nastavite da kuhate još 4 do 5 minuta. Dodajte paradajz sos, pokrijte, smanjite temperaturu na minimum i ostavite 10-tak minuta.
Dodajte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano, parmezan i mladi luk. Pospite po njokama i služite toplo.

Njoki:
Stavite sve sastojke, osim brašna i maslinovog ulja u multipraktik i miksajte dok ne postane glatko. Dodajte brašno i miješajte da se sve poveže. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i polako mijesite. Oblikujte ih u loptice veličine klikera. Koristeći viljušku, pritisnite lopticu i lagano namotavajte oko viljuške. Možete malo pobrašniti viljušku ukoliko se tijesto lijepi za nju.
U lonac stavite vodu, koju ste posolili, da proključa i spuštajte polovinu njoka, jednu po jednu, te kuhajte 2 do 3 minuta. Izvadite iz lonca, i dodajte preostale njoke.
Savjet:
Za malo drugačiji ukus, njoke poslije kuhanja možete propržiti kratko u maslinovom ulju.

Brzo&Fino i Akos.ba

Povezani članci