Kulinarstvo

Dobre kalorije preporučuju bajramsku poslasticu: Voćna torta

Potrebno 1. sloj:

• 100 g badema
• 200 g zobenih pahuljica
• 100 g hurmi (iz frižidera)
• 100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
• 3 banane (pospite kolutiće limunovim sokom)
2. sloj:
• 1 l jogurta (dio jogurta možete zamijeniti mladim sirok ako želite)
• 3 kesice želatine (18 g)
• 300 g malina (svježih ili zaleđenih)
• 5 kašika meda
3. sloj:
• voće po želji
• 1 kesica želatine (6 g)

Priprema
1. sloj
• Sameljite sastojke i onda im dodajte izrezan maslac i rukom umijesite jednoličnu masu.
• Smjesu položite na dno kalupa za torte i izravnajte.
• Po tome poslažite kolutiće banane.

2. sloj
• Želatinu namočite u hladnu vodu i pustite da nabubri.
• Odvojite 200 ml jogurta i polako ga zagrijavajte, ali nemojte pustiti da kuha.
• Želatinu dodajte u zagrijan jogurt, skinite s vatre i miješajte da se istopi.
• Dodajte u ostatak jogurta i izmiješajte.
• Tome dodajte cijele maline i med i lagano pomiješajte, neka maline ostanu cijele.
• Ovu smjesu prelijte preko prvog sloja i stavite u frižider da se stegne.

3. sloj
• Kada se krema stegne, poredajte po njoj voće po želji (na slici je prijedlog).
• U 300 ml tople vode stavite nabubrelu želatinu i izmiješajte da se istopi. Pustite malo da se ohladi i prelijte preko poredanog voća.
• Dobro ohladite tortu u frižideru.

Akos.ba i dobrekalorije.ba

Povezani članci

Back to top button