Uncategorized

Recept dana: Bosanski lonac

Priprema: 45 min
Kuhanje
3 h
Serviranja
8 osoba
Sastojci:
1 kg miješanog mesa (junetina, jagnjetina)
2 dl ulja
1 velika glavica luka
5 češnjeva bijelog luka
700g krompira, rezanog na krupnije kocke
200g mrkve, krupno rezane na kolutove
100g zeleni (peršun, paštrnjak, celer), sitno sjeckane
100g kupusa grubo rezanog
100g paprike svježe (žuta, zelena, crvena)
100g graška
100g boranije
100g bamije (suhu prvo prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
100g paradajza ili nekoliko komada sitnog
1,5l vruće vode
so i biber
Brzo&Fino mileram 30%
 
Priprema:
Meso operite i izrežite na na krupnije kocke. Propržite meso kratko na ulju, samo da dobije boju. Tome dodajte luk, crni i bijeli, kratko propržite i sklonite s vatre. U dublji sud redajte red povrća, pa red mesa.
Svaki red malo posolite i pobiberite, te pospite peršunovim i celerovim lišćem. Nastavite slagati na isti način dok ne potrošite sve namirnice.
Na kraju sve prelijte vodom, a završite sa krupnijim komadima paradajza po vrhu. U loncu ostavite 3 do 4 prsta prostora od vrha kako bi se jelo dobro skuhalo. Posudu prekrijte papirom za pečeje ili alu folijom i pecite u rerni na 200°C.
Kad počne da vri i kipi, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se kuha 2 – 2 1/2 sata. Povremeno u toku kuhanja blago protresite sud.
Savjet:
Za Bosanski lonac važi pravilo da što je više vrsta mesa pomiješano, jelo će biti ukusnije. Te još ukusnije ako se služi sa Brzo&Fino mileramom 30%.

Brzo&Fino i Akos.ba

Povezani članci