Kulinarstvo

Recept: COLY baklava

Baklava se priprema sa lisnatim tijestom, složenim u obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike.

SASTAV:

•    ZALJEV: 1,75 kg šećera, 1,75 lit. vode, 2 vanilin šećera. Kuhati 10-15min. i prohladiti.
•    SASTAV: COLY JUFKE (2x500gr.), 1 kg mljevenih oraha, 250 gr maslaca I 250 ml ulja.
 

PRIPREMA:
 

Rastopljenim maslacem i uljem svaki list jufke premazati i redati jedan na drugi, svaki četvrti list jufke posipati mljevenim orasima. Postupak ponavljati sve dok se ne istroše jufke i orasi. Zadnji list korepremazati otatkom maslaca. Isjeći Baklavu i peći na 200°C 10min, a zatim smanjiti temperature na 100°C i završiti pečenje za 1,5h. Vrelu baklava preliti sa hladnim zaljevom.

Pratite nas na Facebook-u:

Coly  ili na web stranici

coly.ba

 

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button