Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Razbijmo mitove o dojenju – odgojimo zdrave generacije

Razbijmo mitove o dojenju – odgojimo zdrave generacije

1.  Čak i kada je dijete rođeno prije vremena ono može da doji. Kod djece koja su rođena prije 34. sedmice gestacije potrebno je izdajati mlijeko koje će osoblje na neonatologiji redovno davati djetetu. Poželjno je izbjegavati flašicu i koristiti alternativne metode hranjenja.

Za dijete koje je rođeno poslije 34. sedmice gestacije, a pod uslovom da je dijete zdravo, ono može da doji sasvim normalno.

2.  Ne postoje bebe koje više vole flašicu već majke iz straha da dijete ‘ne zna da doji’, ‘da ga previše umaraju’, ‘da je dojenje teško’, ‘da nemaju dovoljno mlijeka’… prelaze na flašicu, a dijete je dovoljno mudro da shvati odakle mlijeko lakše ide – iz dojke ili iz flašice, prelazi na flašicu i štrajkuje na dojci.

3.  Svaka majka može da stvori dovoljno mlijeka za svoje dijete. Jako je jednostavan princip stvaranja mlijeka. Što se dojke više i češće prazne više se mlijeka stvara. Strah da majka nema dovoljno mlijeka je normalna pojava pa se zato treba protiv njega boriti znanjem.

4.  Veličina dojki ne igra nikakvu ulogu kada je laktacija u pitanju jer je veličina dojki određena količinom masnog tkiva u njima. Redovno dojenje na bebin zahtjev, pravilan položaj djeteta na dojci i poštovanje šablona normalnog dojenja garantuje dovoljnu količinu mlijeka u dojkama.

6.  Umjesto da u porodilištu, a i kući, posegnete za flašicom čim se dijete malo buni proučite kako se dijete pravilno postavlja na dojku pa će je lakše prihvatiti.Vi ste draga majko roditelj i od Vas zavisi da li će dijete sisati ili ne, zar ne?

7.  Mastitis, odnosno upala dojke nije razlog za prestajanje sa dojenjem. Temperatura nije smetnja dojenju…

8.  Da li ste se porodili carskim rezom ili vaginalno… to ne igra nikakvu ulogu u tome da li ćete uspješno dojiti dijete ili ne. Vaše tijelo se sprema za laktaciju još u trudnoći a nakon što se rodi dijete a za njim i posteljica hormoni rade svoj posao i kreće stvaranje mlijeka. Prelazno mlijeko (onaj nagli nadolazak mlijeka) dolazi najčešće između 3. i 7. dana nakon rođenja djeteta. Ukoliko redovno dojite od momenta rođenja djeteta onda nećete imati problema sa dojenjem bez obzira na to da li ste se porodili vaginalno ili ste operisani.

9.  Ne postoji slabo vodeno mlijeko – postoji samo loš način dojenja tj. sama tehnika dojenja.

10.  Dijete koje ima fiziološku žuticu tj. povećan nivo bilirubina MORA da doji što češće. Samo majčino mlijeko je dovoljno da se nivo bilirubina snizi u najkraćem mogućem roku. Zašto? Zato što beba koja redovno doji (8-12 puta u 24 sata) unosi dovoljno mlijeka koje u sebi ima laksativne sastojke koji pomažu često pražnjenje crijeva bebe a samim tim preko stolice izbacuje sav višak bilirubina.

11.  Dojke se ne upropaštavaju i ne mijenjaju dojenjem već se mijenjaju još u trudnoći i tek kada prođu kroz trudnoću njihov rast i razvoj je potpun bez obzira da li ćete dojiti ili ne.

12.  Majka koja doji ne mora da unosi masnu hranu da ima masno mlijeko.

13.  Onog trenutka kada se u Vašim dojkama počne stvarati onoliko mlijeka koliko je Vašem detetu potrebno dojke će postati mehke, sve prije toga dok su bile tvrde i bolne je bio proces u kom su stvarale VIŠE nego što je djetetu trebalo. Mehke dojke nisu znak nemanja mlijeka već znak uspostavljene ponude i potražnje.

14.  Temperatura nije prepreka tj. smetnja dojenju. Naravno potrebno je da znate od čega imate temperaturu i da je držite pod kontrolom zbog Vas da možete da funkcionišete ali povišena temperatura ne smeta mlijeku.

 

Tereza Miljković

vr. savjetnica za dojenje

urednica sajta superbeba.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top