Vijesti iz svijeta

Rastu reakcije na francusku zabranu nošenja marame na Olimpijskim igrama

Francuska košarkašica Salimata Sylla, koja nosi maramu, odgovorila je na zabranu da nacionalni sportisti koji nose maramu učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, poručila je kako je žalosno i ponižavajuće biti rođen u zemlji koja te ne želi.

U Francuskoj, gdje se vjerski i državni poslovi obavljaju odvojeno od 1905. godine, javni službenici ne mogu nositi vjerske simbole kao što su “marame i velike ogrlice s križevima” na temelju “neutralnosti”. Ista zabrana vrijedi i za učenike javnih škola, osim univerziteta, od 2004. godine.

Posljednjih godina ova se zabrana počela primjenjivati i na sportiste, što je izazvalo kontroverze. Dok jedni u zemlji žele da se sportistima zabrani nošenje vjerskih obilježja na takmičenjima, drugi tvrde da će ovom zabranom biti uskraćen sport, posebno muslimankama.

Među onima koji su digli glas protiv zabrane je i 26-godišnja francuska košarkašica Salimata Sylla, nadimka “Sali”, kojoj je zbog marame od januara zabranjen nastup na službenim takmičenjima u svojoj zemlji.

Ocjenjujući zabranu nošenja marame za francuske sportistkinje na Olimpijskim igrama dopisniku Anadolu, Sylla je rekla kako od svoje 11. godine trenira košarku te kako se “zaljubila u njenu energiju”.

Navodeći da je “nije jako iznenadila” najava ministrica sporta da će marame biti zabranjene francuskim sportistkinjama na Olimpijskim igrama, Sylla je objasnila da sportašice ne mogu igrati na takmičenjima na svim nivoima sa sportskim maramama.

– Od početka nisu htjeli da igramo – rekla je Sylla, izrazivši žaljenje zbog izjave ministrice sporta Amelie Oudea-Casterae.

Ističući kako su Olimpijske igre najočekivaniji sportski događaj u svijetu, Sylla je kazala da je možda taj događaj koji više nećemo vidjeti u Francuskoj.

Podsjetila je da su Olimpijske igre održane u Francuskoj prije jednog stoljeća.

– Francuska ne želi da imamo bilo kakvu korist od ovog sportskog događaja. Jako je tužno vidjeti da smo odbačeni kao mlade muslimanke. Tužno je i ponižavajuće vidjeti da smo rođeni u zemlji koja nas ne želi – kazala je.

Ističući da je rođena u Francuskoj i da su njeni roditelji radili u ovoj zemlji.

– Oni ne žele ono što mi jesmo. Mislim da je to jako tužno. Sport je oblast u kojoj treba da prihvatimo sve – kazala je.

Podvlači da u sportu ne bi trebalo biti diskusija na osnovu vjere i boje kože.

Ocjenjujući izjavu Ujedinjenih naroda (UN) u vezi sa zabranom nošenja marama francuskim sportistkinjama, Sylla je kazala kako je veoma sretan što vidi da konačno postoji određena podrška u reakciji UN-a.

– Ova podrška UN-a nas navodi da mislimo da još imamo nade, da ne trebamo odustati, da se borimo za nešto plemenito i za ljudsko pravo – istakla je Sylla, napominjući da se moraju boriti da se bave sportom u svojoj zemlji.

Mlada košarkašica postavila je pitanje:

“Zašto smo mi jedina zemlja koja se toliko fokusira na muslimanke i islam općenito?”

Državno vijeće je 29. juna odobrilo zabranu nošenja marame fudbalerkama na utakmicama u okviru Francuske fudbalske federacije, dok rukometašice na utakmicama Francuskog rukometnog saveza mogu učestvovati sa maramom.

Francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera objavila je 24. septembra da nijedna žena u delegaciji njezine zemlje neće moći nositi maramu tokom Olimpijskih igara koje će se održati u Parizu 2024. godine. Tako su ponovo pokrenute rasprave “Trebaju li marame biti dopuštene u sportu?”

Marta Hurtado, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, izjavila je 29. septembra kako ne smatra primjerenim zabraniti francuskim sportistkinjama da nose marame na Olimpijskim igrama.

Iz Ureda za ljudska prava poručuju da, općenito gledano, niko ne bi smio nametati ženi što treba ili ne treba nositi.

Povezani članci

Back to top button