Dijaspora

Ramić u Phoenixu: Omogućiti dijaspori da lakše investira i glasa na izborima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić učestvovao je na 22. susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji se održavaju povodom Dana državnosti BiH od 24. do 26. novembra u gradu Phoenixu, u saveznoj državi Arizoni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim Ramića, u okviru ove manifestacije koja je posvećena pitanjima dijaspore, učešće su uzeli i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, ambasador Bosne i Hercegovine u  Sjedinjenim Državama Haris Hrle, te drugi sadašnji i bivši istaknuti predstavnici političkog i kulturnog života.

Ministar Ramić je sa skupa u Phoenixu poručio da su “ovakvi susreti dijaspore i njima slične manifestacije najbolje sredstvo očuvanjameđusobnih veza naših ljudi u inozemstvu i jačanja njihove povezanosti sa domovinom”.

“Mi trenutno u BiH imamo stalne rasprave o izbornom procesu a ne ističe se dovoljno da je bh. dijaspori otežano učešće na izborima kao osnovno demokratsko pravo, puno više nego nekim drugim kategorijama, koje su glasnije u tim nekim raspravama”, kazao je Ramić.

Ramić je kazao da su glavni problemi dijaspore, koji se moraju riješiti – izuzetno komplikovani proces registracije i prekratki rokovi za dostavljanje glasova poštom.

“U nekim ranijim izbornim procesima dešavalo se da glasovi poštom iz udaljenih zemalja ne stignu u predviđenom roku, te se nisu uzimali u obzir, a fizički je bilo nemoguće da stignu ranije. Bilo bi dobro produžiti te rokove. Također, potrebno je razmotriti mogućnosti reforme registrovanja birača u dijaspori, jer trenutni sa svojom komplikovanošću odbija ljude, kako smo mogli čuti iz prve ruke”, kazao je Ramić.

Ramić je kazao da “živimo u globaliziranom svijetu i prirodno je da   imamo naše ljude širom svijeta a da učestvuju u društvenom životu i u domovini”. Naglasio je i važnost boljeg korištenja modernih tehnologija radi formiranja baza o dijaspori i komuniciranja s njom.

“Ne samo po pitanju izbora, već i sa jednakom posvećenošću po pitanju mogućnosti investiranja. Jaka emocionalna povezanost dijaspore sa domovinom otvara širok prostor za ulaganja, što je zajednički interes i dijaspore i građana koji žive u BiH, pa tako i države”, zaključio je Ramić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button