U FokusuVijesti iz svijeta

Ramčilović: U Kumanovu je došlo do grubog kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

Danas je u makedonskom gradu Kumanovo održan susret u povodu dana srpske zajednice u ovoj državi.
Kao što obično biva u srpskom imaginarnom svetu svaka prilika se iskoristi za degradaciju međunarodno priznatih država.

Naime, ovom skupu je prisustvovao ambasador naše države u S. Makedoniji, predsjednice bh. entiteta Republika srpska Željke Cvijanović te načelnik Kumanova. Ovaj skup bi prošao neopaženo da nije izostalo prisustvo zastave Bosne i Hercegovine što nalaže protokol međunarodnih susreta.

Na ovaj događaj reagovo je dr. Zećir Ramčilović, jedini bošnjački zastupnik u Sobranju. On je i predsjednika Grupe prijateljstva parlamenata Republike Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ovim povodom je napisao otvoreno pismo načelniku Opštine Kumanovo Maksimu Dimitrievskom kojeg prenosimo u cjelosti:

“Dana 27. januara 2022. godine, povodom praznika građana srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji “27. januar – Sveti Sava” održan je sastanak predsjednice entiteta bh. Republika srpska Željke Cvijanović. i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrijevski.

Osim navedenih, sastanku su prisustvovali i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sjevernoj Makedoniji Nj.E. Dragan Jakimović, kao i poslanici srpske zajednice u Skupštini RSM-a Ivan Stoiljković i Miroslav Jovanović i druge javne ličnosti.

Svaki susret koji otvara mogućnosti za zbližavanje i saradnju između naroda i država u regionu je za dobrodošlicu. Međutim, tokom ovakvog sastanka došlo je do grubog kršenja i nepoštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države od strane opštine Kumanovo i njenog predsednika Dimitrievskog. Na skupu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave zemlje iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave Bosne i Hercegovine. Što u ovom slučaju nije učinjeno, već je korištena zastava neodvojivog dijela Bosne i Hercegovine. Zastava Bosne i Hercegovine je simbol koji predstavlja državnost na međunarodnim skupovima i do ovakvih propusta i grešaka, namjernih ili nenamjernih, ne smije doći.

Ovakav čin Općine Kumanovo šteti dobrim i prijateljskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, iako naša država na svaki način podržava i smatra nepovredivim teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Na sastanku sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim ovakvih propusta nije bilo, a prema protokolima je korištena državna zastava Bosne i Hercegovine, prema državi iz koje dolazi visoka delegacija.

Stoga, kao poslanik i predsjednik Grupe prijateljstva parlamenata Republike Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, tražim od gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog javno izvinjenje svim građanima naše zemlje, a posebno svim građanima čiji matična država je Bosna i Hercegovina.

Također je nedopustivo da ambasador Bosne i Hercegovine prisustvuje ovakvom sastanku na kojem se demantuje država koja ga je postavila za ambasadora i očekujem da se ogradi od takvog grubog nepoštovanja Bosne i Hercegovine. Vjerujem da su se i ostali prisutni zbog ovog propusta, kao poslanici Jovanović i Stoljković i drugi, osjećali neprijatno.”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button