Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – šesnaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Kule od krompira

Priprema: 30 minuta

Pečenje: 5 minuta

Sastojci:

150g       Sirela Goude 

2              srednje velika krompira

100g       krušnih mrvica

1              češanj bijelog luka

1              grančica ružmarina

1              grančica kadulje

1              kašika ekstra djevičanskog ulja

Priprema:

Krompire ogulite, operite i skuhajte.

Kuhane krompire narežite na ploške cca. 1- 2 cm debljine.

Pomiješajte krušne mrvice, usitnjeni bijeli luk, začinsko bilje i maslinovo ulje.

U pleh za pečenje, kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje, posložite ukusne kule od krumpira tako da na dno stavite ploške kuhanog krompira, potom sir, zatim ponovno krompir.

Pred sam kraj pripreme, pospite kule od krumpira mješavinom prezli, narezanog češnjaka, začinskog bilja i malo ulja.

Stavite u pećnicu na par minuta i poslužite toplo.

Vesele kuhane ćufte

Priprema 20 min

Kuhanje 90 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

450g mljevene junetine ili puretine

½ šolje mrvica hljeba

1 kašika suhog origana

2 kašičice svježe mljevenog bosiljka

¼ šolje sitno naribanog parmezana

¼ kašičice soli

½ kašičice bibera

¼ šolje Dukat trajnog mlijeka 

½ velikog sjeckanog luka

2 šolje paradajz sosa

Priprema:

Kombinirati sve sastojke za mesne okruglice u velikoj zdjeli. Ne miješati isuviše. Smjesu oblikovati u kuglice, promjera oko 4 cm. Staviti luk da se kuha, a potom i mesne okruglice.

Preliti domaćim ili kupovnim paradajz sosom ravnomjerno preko vrha, pazeći da se sve pokrije. Kuhati na tihoj vatri 3 do 4 sata ili na srednjoj vatri 1h i 30 minuta.

Neodoljive voćne prženice

Priprema 15 min

Kuhanje 12 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

6 jaja

250ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano 10% m.m. 

2 kašike šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 kašičica cimeta

prstohvat soli i đumbira

6 kriški hljeba

3 kašike Dukat maslaca 

500g svježih malina ili kupina

3 kašike meda

U srednjoj zdjeli umutite jaja sa Brzo&Fino vrhnjem za kuhanje, šećerom, vanilijom i cimetom i dodajte so i đumbir.

Poredajte kriške u podmazani pleh ili vatrostalnu zdjelu jedan do drugog. Prelijte ih smjesom od jaja i vrhnja.

Pustite da se kriškei natope, 5 do 10 min, dok se smjesa potpuno ne apsorbira.

U velikoj tavi istopite maslac i propržite kriške na srednje jakoj vatri, okrečući ih da se ispeku sa svih strana, 2 do 3 min. ili dok ne porumene.

Poslužite ih tople uz šumsko voće i malo meda.

Savjet:

Dezert će biti još bolji ukoliko koristite hljeb koji je barem 1 dan star.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button