Ramazanski iftarski meni – šesnaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Kule od krompira
Priprema: 30 minuta
Pečenje: 5 minuta
Sastojci:
150g Sirela Goude
2 srednje velika krompira
100g krušnih mrvica
1 češanj bijelog luka
1 grančica ružmarina
1 grančica kadulje
1 kašika ekstra djevičanskog ulja
Priprema:
Krompire ogulite, operite i skuhajte.
Kuhane krompire narežite na ploške cca. 1- 2 cm debljine.
Pomiješajte krušne mrvice, usitnjeni bijeli luk, začinsko bilje i maslinovo ulje.
U pleh za pečenje, kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje, posložite ukusne kule od krumpira tako da na dno stavite ploške kuhanog krompira, potom sir, zatim ponovno krompir.
Pred sam kraj pripreme, pospite kule od krumpira mješavinom prezli, narezanog češnjaka, začinskog bilja i malo ulja.
Stavite u pećnicu na par minuta i poslužite toplo.
Vesele kuhane ćufte
Priprema 20 min
Kuhanje 90 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
450g mljevene junetine ili puretine
½ šolje mrvica hljeba
1 kašika suhog origana
2 kašičice svježe mljevenog bosiljka
¼ šolje sitno naribanog parmezana
¼ kašičice soli
½ kašičice bibera
¼ šolje Dukat trajnog mlijeka
½ velikog sjeckanog luka
2 šolje paradajz sosa
Priprema:
Kombinirati sve sastojke za mesne okruglice u velikoj zdjeli. Ne miješati isuviše. Smjesu oblikovati u kuglice, promjera oko 4 cm. Staviti luk da se kuha, a potom i mesne okruglice.
Preliti domaćim ili kupovnim paradajz sosom ravnomjerno preko vrha, pazeći da se sve pokrije. Kuhati na tihoj vatri 3 do 4 sata ili na srednjoj vatri 1h i 30 minuta.
Neodoljive voćne prženice
Priprema 15 min
Kuhanje 12 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
6 jaja
250ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano 10% m.m.
2 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica cimeta
prstohvat soli i đumbira
6 kriški hljeba
3 kašike Dukat maslaca
500g svježih malina ili kupina
3 kašike meda
U srednjoj zdjeli umutite jaja sa Brzo&Fino vrhnjem za kuhanje, šećerom, vanilijom i cimetom i dodajte so i đumbir.
Poredajte kriške u podmazani pleh ili vatrostalnu zdjelu jedan do drugog. Prelijte ih smjesom od jaja i vrhnja.
Pustite da se kriškei natope, 5 do 10 min, dok se smjesa potpuno ne apsorbira.
U velikoj tavi istopite maslac i propržite kriške na srednje jakoj vatri, okrečući ih da se ispeku sa svih strana, 2 do 3 min. ili dok ne porumene.
Poslužite ih tople uz šumsko voće i malo meda.
Savjet:
Dezert će biti još bolji ukoliko koristite hljeb koji je barem 1 dan star.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba