Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > Iftarski meni > Ramazanski iftarski meni – petnaesti dan

Ramazanski iftarski meni – petnaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Brzo&Fino kiflice

Priprema 20 min

Pečenje: 10-15 minuta

Serviranje 24 kiflice

Sastojci

600 g

glatkog brašna

200 g

Brzo & Fino kiselo vrhnje 12% 

200 ml

Dukat trajno mlijeko 2,8% mm  

1 kašika šećera

100 ml ulja

1 kom instant suhi kvasac

1 kom žumanjak

1 kom prašak za pecivo

1 kašika soli

Malo sezama, maka, kima

Priprema

Pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo i kašičicu soli.

Dodajte ulje, Brzo & Fino kiselo vrhnje te promiješajte.

Posebno pomiješajte toplo mlijeko, instant suhi kvasac i veliku kašiku šećera te ulijete u gotovu smjesu.

Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na četiri dijela  i razvaljajte na 1/2 cm debljine.

Narežite na trokutiće i oblikujte u kiflice.

Zagrijte pećnicu na 180ºC.

Kiflice slažite na namašćen lim i ostavite u kuhinji na toplome 10-15 minuta.

Premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom, kimom ili makom.

Pecite u pećnici 10-15 minuta.

Slatki kupus s mesom

Priprema 45 min

Kuhanje 1 h

Serviranja  4 porcije

Sastojci:

1 glavica kupusa, isječenog na srednje komade

½ kg mesa junećeg (ili po želji)

5-6 mrkvi, isjeckanih na tanje kolutove

2 glavice luka, isjeckanog na kockice

3-4 paradajza (oguljena i isjeckana na kockice) ili

0,5 l paradajza iz tube

2-3 lista lovora

ulje

so, biber

Priprema:

U velikoj šerpi zagrijte malo ulja, pa stavite sitno isjeckanog luka da se proprži dok blago ne porumeni.

Zatim dodajte meso isjeckano na kockice. Zatim dodajte mrkvu, kupus, paradajz (može i paradajz iz tube), vode, lovor i začinite po želji. Kuhajte oko sat vremena.

U skuhan kupus stavite nasjeckan peršunov list.

 Savjet:

Ovo može biti i vegetarijansko jelo ukoliko umjesto mesa stavite praziluk, papriku i krompir.

Badema

Priprema 15 min

Kuhanje 12 – 15 min

Serviranja 60 kolačića

Sastojci:

300g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi 

375g šećera

2 jaja

1 kašika ekstrakta vanilije

3 šolje brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

1/3 šolje šećera

1 kašika cimeta

1 šolja badema ili oraha (polovice)

Priprema:

U većoj zdjeli umutite Dukat maslac sa 300g šećera, do 3 minute. Dodajte jaja i vaniliju.

U odvojenoj zdjeli umiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Sjedinite sa maslac kremom i dobro umutite. U manjoj posudi pomiješajte 1/3 šolje šećera sa cimetom; ostavite sa strane.

Oblikujte tijesto u loptice. Laganim pokretima uvaljajte ih u mješavinu s cimetom. Poredajte loptice na masni papir, udaljene 5cm jednu od druge. Zatim pritisnite polovicu oraha ili cijeli badem u centar loptice-

Sada savršena bademčica spremna je za pećnicu. Pecite na 180°C, u trajanju od 12 do 15 minuta.

 Savjet:

Pripremljeno tijesto uvijek možete staviti u zamrzivač i peći kad vam je zgodno. Biće jednako ukusni!

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top