Ramazanski iftarski meni – deseti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Begova čorba
Priprema: 30 min
Serviranje: 6 porcija
Sastojci:
500g pilećeg mesa
300g korijen mrkva, peršun i celer
100g bamije
50g Brzo&Fino milerama
1/2 limuna
Začini po želji soli i bibera
Naspite 1l vode u šerpu te dodajte piletinu isječenu na komade, peršun, mrkvu, celer i bamiju. Kuhati dok se piletina ne skuha. Kad je piletina kuhana, izvaditi je i jedan dio dodatno isjeckati na manje komadiće a ostalo i sastojke izblendati (bamiju, peršun,mrkvu i celer). Vratiti piletinu u temeljac, dodati Brzo&Fino mileram i začine te pustiti da provri. Kada Čorba provri dodati limunov sok.
Savjet: Sa Brzo&Fino mileramom možete umutiti i 1 žumanjak te dodati u čorbu.
Brzo&Fino pileća prsa s gljivama u vrhnju
Priprema: 20 min
Kuhanje: 25 min
Serviranja: 6 porcija
Sastojci:
4 pilećih prsa, isječenih na veće komade
1/2 kašičice limunovog soka
1/4 kašičice soli
biber
5 kašika Dukat maslaca
1 manji crni luk sitno isjeckan
150g šampinjona, isječenih na uzdužne komade
Za sos:
1/4 šolje kipuće vode + manje od pola goveđe ili pileće kocke za supu
1 šolja B&F vrhnja za kuhanje Lagano 10 %
so i biber
2 kašike sitno sjeckanog, svježeg peršuna
Priprema:
U većoj šerpi zagrijati 2 kašike Dukat maslaca, a istovremeno meso premazati solju, biberom i staviti u šerpu. Izmješati brzo i pokriti svaki komad Dukat maslacem. Smanjiti vatru i dobro poklopiti šerpu. Ostaviti meso da se dinsta 20 minuta, ali ne miješati.
Gotovo meso izvaditi na tanjir i ostaviti na stranu. U istu šerpu dodati 3 kašike Dukat maslaca i propržiti luk, dodati gljive i dinstati ih 6 minuta. Potom dodati supu od vode i kockice i kuhati 5 minuta dok tečnost ne poprimi formu sirupa. Dodati vrhnje i prokuhati još 2-3 minuta, dok se sos ne zgusne pomalo. Posoliti, pobiberiti i dodati malo soka od cijeđenog limuna po želji.
Dodati meso i tečnost koje je ispustilo na tanjiru u gotovi, bijeli sos. Posuti sjeckanim peršunom.
Baklava
Priprema :20 min
Kuhanje agde : 30 min
Pečenje: 60 min
Serviranja: 25 baklavica
Sastojci:
500g jufke
250g Dukat maslaca
0,5dl ulja
500g oraha
700g šećera
1 vanilin šećer
700ml vode
1limun
Priprema:
Orahe samljeti i dodati dvije supene kašike šećera i dobro izmiješati.
Dukat maslac lagano otopiti i skinuti pjenu, a zatim dodati ulje i dobro pomiješati.
Tepsiju pomastiti mješavinom ulja i maslaca a zatim poredati tri jufke i svaku lagano premazati otopljenim maslacem. Na te jufke nanijeti masu od pošečerenih oraha, debljine oko 2 mm te i nju pomastiti sa 3-4 kašike maslaca.
Masu od oraha i šećera prekriti sa dvije jufke i svaku opet premazati maslacem.
Postupak ponavljati dok se ne utroši jufka i orasi. Otprilike bude 5 slojeva. Posljednji sloj baklave treba biti sa tri jufke kao i prvi. Jedan list jufke ostaviti sa strane. Kada je baklava složena cijelu jufku premazati Dukat maslacem i isjeći na baklave.
Isjećenu baklavu prekriti jufkom koju smo ostavili sa strane i peći je lagano sat vremena na temperaturi od 150 stepeni.
Nakon 45 minuta pečenja, skinuti gornju jufku da bi baklava dobila lijepu zlatno smeđu boju.
Priprema Agde:
U šerpu nasuti 700ml vode, dodati 700g šećera i kesicu vanilin šećera i dobro izmiješati da se šećer rastopi. Kuhati 20-tak minuta dok ne dobijemo gusti sirup. U prohlađen sirup ubaciti ogule, na tanke kriške izrezan limun. Ispečenu vrelu baklavu zalijemo mlakom agdom.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
akos.ba