Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – deseti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Begova čorba

Priprema: 30 min

Serviranje: 6 porcija

Sastojci:

500g pilećeg mesa

300g korijen mrkva, peršun i celer

100g bamije

50g Brzo&Fino milerama

1/2 limuna

Začini po želji soli i bibera

Naspite 1l vode u šerpu te dodajte piletinu isječenu na komade, peršun, mrkvu, celer i bamiju. Kuhati dok se piletina ne skuha. Kad je piletina kuhana, izvaditi je i jedan dio dodatno isjeckati na manje komadiće  a ostalo i sastojke izblendati  (bamiju, peršun,mrkvu i celer). Vratiti piletinu u temeljac, dodati  Brzo&Fino mileram i začine te pustiti da provri. Kada Čorba provri dodati limunov sok.

Savjet: Sa Brzo&Fino mileramom možete umutiti i 1 žumanjak te dodati u čorbu.

Brzo&Fino pileća prsa s gljivama u vrhnju

Priprema: 20 min

Kuhanje: 25 min

Serviranja: 6 porcija

Sastojci:

4 pilećih prsa, isječenih na veće komade

1/2 kašičice limunovog soka

1/4 kašičice soli

biber

5 kašika Dukat maslaca

1 manji crni luk sitno isjeckan

150g šampinjona, isječenih na uzdužne komade

Za sos:

1/4 šolje kipuće vode + manje od pola goveđe ili pileće kocke za supu

1 šolja B&F vrhnja za kuhanje Lagano 10 %

so i biber

2 kašike sitno sjeckanog, svježeg peršuna

Priprema:

U većoj šerpi zagrijati 2 kašike Dukat maslaca, a istovremeno meso premazati solju, biberom i staviti u šerpu. Izmješati brzo i pokriti svaki komad Dukat maslacem. Smanjiti vatru i dobro poklopiti šerpu. Ostaviti meso da se dinsta 20 minuta, ali ne miješati.

Gotovo meso izvaditi na tanjir i ostaviti na stranu. U istu šerpu dodati 3 kašike Dukat maslaca i propržiti luk, dodati gljive i dinstati ih 6 minuta. Potom dodati supu od vode i kockice i kuhati 5 minuta dok tečnost ne poprimi formu sirupa. Dodati vrhnje i prokuhati još 2-3 minuta, dok se sos ne zgusne pomalo. Posoliti, pobiberiti i dodati malo soka od cijeđenog limuna po želji.

Dodati meso i tečnost koje je ispustilo na tanjiru u gotovi, bijeli sos. Posuti sjeckanim peršunom.

Baklava

 

Priprema :20 min

Kuhanje agde : 30 min

Pečenje: 60 min

Serviranja: 25 baklavica

Sastojci:

500g jufke

250g Dukat maslaca

0,5dl ulja

500g oraha

700g šećera

1 vanilin šećer

700ml vode

1limun

Priprema:

Orahe samljeti i dodati dvije supene kašike šećera i dobro izmiješati.

Dukat maslac lagano otopiti i skinuti pjenu, a zatim dodati ulje i dobro pomiješati.

Tepsiju pomastiti mješavinom ulja i maslaca a zatim poredati tri jufke i svaku lagano premazati otopljenim maslacem. Na te jufke nanijeti masu od pošečerenih oraha, debljine oko 2 mm te i nju pomastiti sa 3-4 kašike maslaca.

Masu od oraha i šećera prekriti sa dvije jufke i svaku opet premazati maslacem.

Postupak ponavljati dok se ne utroši jufka i orasi. Otprilike bude 5 slojeva. Posljednji sloj baklave treba biti sa tri jufke kao i prvi. Jedan list jufke ostaviti sa strane. Kada je baklava složena cijelu jufku premazati Dukat maslacem i isjeći na baklave.

Isjećenu baklavu prekriti jufkom koju smo ostavili sa strane i peći je lagano sat vremena na temperaturi od 150 stepeni.

Nakon 45 minuta pečenja, skinuti gornju jufku da bi baklava dobila lijepu zlatno smeđu boju.

Priprema Agde:

U šerpu nasuti 700ml vode, dodati 700g šećera i kesicu vanilin šećera i dobro izmiješati da se šećer rastopi. Kuhati 20-tak minuta dok ne dobijemo gusti sirup. U prohlađen sirup ubaciti ogule, na tanke kriške izrezan limun. Ispečenu vrelu baklavu zalijemo mlakom agdom.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

akos.ba

Povezani članci