Islamske temeU Fokusu

Ramazan – prilika da se riješimo cigareta!

Ramazan je prilika da se riješimo loših navika koje imamo u svakodnevnom životu. Jedno od savremenih zala koje sve više zauzima maha u svijetu jeste uživanje duhana.

Puše ljudi svih kontinenata, vjera, uzrasta, pa nažalost, veoma često i djeca. Započinje se sa pušenjem u ranoj mladosti, a rijetko se ko kasnije odvikava od te loše navike. Vremenom navika prerasta u razbuktalu strast, protiv koje se veoma teško boriti. Svima su nam poznate  kako zdravstvene, tako i materijalne posljedice konzumiranja cigareta.

Ramazan je prilika da se riješimo ovog poroka. Govorim to iz vlastitog iskustva, jer konzumirao sam cigarete nekoliko godina. Čitajući neke ajete i hadise koji indirektno upućuju na štetnost cigareta, te konsultirajući literaturu nekih savremenih učenjaka koji smatraju da je pušenje haram, odlučio sam se na prestanak konzumiranja ovog poroka.

Mjesec ramazan sam odabrao zbog savjeta našeg poslanika, Muhammeda, a.s. koji je rekao: „Postite jer post spriječava strasti…“. Imajući u vidu šta je Muhammed, a.s., rekao nakon Bitke na Bedru: „Vraćamo se iz male u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom”, odlučio sam se čvrstim nijjetom pobijediti u borbi sa samim sobom i svojim strastima i tako prestao sa konzumiranjem cigareta. Strast pušača je izražena kroz psihološku ovisnost o cigareti i ona je toliko jaka da pušači bez nje ne mogu postići koncentraciju, ne mogu raditi, bez cigarete su nesretni. Taj tip pušača najsličniji je pravom narkomanu, mada se, međutim, radi samo o jakoj strasti i psihološkoj ovisnosti o cigareti.

Način na koji sam ja prestao pušiti je najteži ali i najefikasniji, a to je da nikako se ne povuče ni jedan dim cigarete od trenutka kad se odluči prestati. Ja sam tako uradio i hvala Allahu već tri godine ne konzumiram cigarete. Iskoristite ovaj mjesec ramazan kako bi se riješili loših navika, neka vam Allah pomogne u ustrajnosti da to učinite.

Kad god želite zapaliti slijedeću cigaretu, sjetite se riječi Uzvišenog Allaha, dž.š.,: „Ne bacajte se svojim rukama u propast.“ (El – Bekare, 195.)

Za Akos.ba piše: Esmin Mehić

Povezani članci

Back to top button