DijasporaU Fokusu

Ramazan 2022: Najava džematskih aktivnosti u Džematu Cluses u Francuskoj

Predstavljamo bošnjački džemat u Francuskoj Association Bosniaqe Dzemat 74 Cluses

Džemat Cluses je jedan od devet džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj i osnovan je 2011. godine.

Ovaj džemat gradi i održava 90 stalnih članova. Bitno je spomenuti da ovaj džemat pored vjerskih aktivnosti čuva i njeguje historiju, kulturu, lingvistiku kao i ostale bosansko-hercegovačke vrijednosti. Svrha našeg džemata je da u duhu bosanske tradicije čuva i razvija vjerski život i podstiče kako na vjerske tako i na humanitarne akcije, zatim da održava, štiti, razvija i jača bošnjački identitet i bosanski jezik.

Osim navedenog ovaj džemat učestvuje u raznim sportskim aktivnostima, manifestacijama, i omladinskim druženjima.

Objekat u kojem se trenutno obavljaju vjerske aktivnosti nije u vlasništvu džemata tj. unajmljuje se prostor od samog osnivanja džemata. Hvala Bogu dragom, prije dva mjeseca, sredstvima džematlija i pojedinih donatora je uspješno kupljen dugo čekani prostor od blizu 600 metara kvadratnih koji će zadovoljavati potrebe članova džemata i muslimana općenito.

Uz Allahovu pomoć i pomoć svih naših donatora počela je renovacija, transformacija te prilagođavanje objekta za obavljanje vjerskih obreda. Ovaj objekat zahtjeva mnogo truda, rada, vremena i finansijskih sredstava od kojih je jedan dobar dio već uložen za prvu fazu radova a za finalne radove računamo na sve naše džematlije kao i dobrovoljne donatore koji žele da budu vakifi ove Božije kuće. 

Ramazanske aktivnosti

Za razliku od predhodne dvije, hvala Allahu ove godine mjesec ramazan dočekujemo u normalnim okolnostima te samim tim se vraćamo uobičajenim aktivnostima u toku mjeseca ramazana. To su između ostalog dnevni namazi, džuma namaz, mukabela, zajednički iftari, predavanja, postiftarska druženja sa omladinom kao i sam teravih namaz. Također svake subote tokom mjeseca ramazana bit će organizovani zajednički iftari u prostorijama džemata a nakom iftara planirano je druženje sa hafizom, imamom našeg džemata sve do teravih namaza. Ove godine džematski odbor zajedno sa imamom odlučili su da organizuju mukabelu putem facebook stranice džemata (online) svakog dana nakon podne namaza. 

Svim muslimanima širom svijeta želimo ramazan mubarek! 

Molimo Allaha dž.š. da ispostimo mjesec ramazan sa lahkoćom te da nam ukabuli sve naše hajrate i dobra djela. 

Amin.

Piše: hfz. Ahmed ef. Avdić

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button