Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Put do sreće i uspjeha: Spominji Allaha, a ne prolazne stvari

Put do sreće i uspjeha: Spominji Allaha, a ne prolazne stvari

Iskustvo je veliki dokaz u životu, i nije mi namjera da nekog obmanjujem, pa poslušaj moj sljedeći savjet. Ništa ne može pridonjeti širkogrudnosti kao što to može zikr i ništa na vagi nije teže od zikra. Allah, dželle šanuhu, rekao je: “Sjećajte se vi Mene, pa ću se i Ja sjećati vas!“ (El-Bekara, 152) 

Ko ne okusi ljepotu zikra, dunjalučki užitak, neće ući u Džennet na Sudnjem danu. U zikru je spas i zaštita čovjeku od nemira i ovosvjetskog duševnog umora. Štaviše, pomoću njega se najlakše ostvaruju dobitak i uspjeh. Ako meni ne vjeruješ, čitaj Kur’an i hadis, i vidjet ćeš da govorim istinu. Uostalom, neka bolestan čovjek sam pokuša izliječiti svoje bolesti pomoću zikra.

Zikr također otklanja strah, tugu i brige. I nimalo nije začudo da se oni koji spominju Allaha naprosto odmaraju i uživaju dok čine zirkullah, jer je to osnova islama. Ali jeste začudno kako oni nemarni mogu živjeti bez zikra, oni u vezi s kojima je Uzvišeni Allah rekao: “I mrtvi su, živi nisu! I ne osjećaju kad će oni koji im se klanjaju proživljeni biti!“ (En-Nahl, 21)

O ti što se žališ na nevolje i neprijatnosti, požuri spomenuti Allahovo ime, a znaš li ikog da kao On ima ime!

Ovisno o tome koliko budeš spominjao Allaha, dželle šanuhu, bit će veće tvoje raspoloženje, smiraj i sreća. To je tako, jer pomoću zikra čovjek ostvaruje oslonac na Allaha, pouzdava se u Njegovu pomoć, kaje Mu se, lijepo misli o Njemu, nada se izlazu od Njega, a On je blizu, i odaziva se na molbe. Zato Mu se skrušeno i ponizno obrati, spominji Njegovo blagoslovljeno ime hvaleći Ga, moleći Njega za potrebe, tražeći od Njega i moleći Ga za oprost. I zasigurno ćeš, uz Allahovu pomoć i milost, osjetiti sreću, smirenost, radost i svjetlo, a Allah za dobro daje nagradu na ovom i na budućem svijetu.

Izvor: ”Trideset razloga da budeš sretan”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top