Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > PTT Turske će BH Pošti pomoći da uspostavi eCommerce tržište

PTT Turske će BH Pošti pomoći da uspostavi eCommerce tržište

Predstavnici poštanskih uprava BH Pošte i PTT Turske Mirsad Mujić i Kenan Bozgeyik potpisali Protokol o saradnji, kojim se definiraju smjernice dalje poslovne saradnje, od čega wse najbitniji dio odnosi na uspostavljanje e-prodaje (eCommerce).

Prtokol je potpisan na marginama Međunarodne konferencije o e-trgovini, koja se održava u Turskoj.

U skladu sa Protokolom potpisanom sa BH Poštom, PTT Turske se obavezuje pružiti svoju ekspertizu i pomoći uspostavljanje eCommerce tržišta, koje bi bilo u vlasništvu BH Pošte, a pokrivalo bi teritoriju Bosne i Hercegovine. Saradnjom i uspostavljanjem ove usluge, bila bi omogućena razmjena proizvoda između dva eCommerce tržišta i šire. Ovo je pogotovo značajno za bh. proizvođače, koji će sa svojim artiklima vrlo jednostavno moći ući na znatno veće tursko tržište i biti konkurentni. Saradnjom se PTT Turske obavezuje i na pružanje logističke podrške između dva poštanska opratera u domenu eCommerce, kao i unaprjeđenje saradnje u domenima od obostranog interesa, a posebno kroz razmjenu znanja i ekspertiza.

Turska PTT je pokrenula eCommerce još 2012. godine, a glavni pokretač je bila mogućnost većeg iskorištenja ove usluge u zemlji koja ima gotovo 80 miliona stanovnika. Glavni cilj je bio da se, putem e-prodaje, da snažniji zamah tržištu, a primarno malim i srednjim proizvođačima sa jedne te kupcima sa druge strane. Cijeli eCommerce je u vlasništvu PTT Turske, koja pruža kompletnu logističku podršku, počev od same domene na kojoj je eCommerce stranica postavljena, preko prodaje i naplate pa sve do dostave prozvoda krajnjim kupcima. Trenutno se na e-tržištu PTT Turske nudi preko 2,5 miliona proizvoda, u preko 600 različitih kategorija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top